KRAJ PRIČE! ZELENSKOM SU DANI ODBROJANI, ZAPADNI SPONZORI KIJEVA LJUTI! Ukrajinska kontraofanziva nije ispunila očekivanja – RUSI NISU PORAŽENI! 

Ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom dani na toj funkciji su odbrojani. Njegova sudbina zavisi od velike kontraofanzive Kijeva, koja je započela 4. juna, a američki CNN objavio je da njegovi zapadni sponzori uopšte nisu zadovoljni razvojem situacije na frontu.

Dva neimenovana zapadna zvaničnika i jedan američki vojni zvaničnik rekli su za CNN da je ukrajinska kontraofanziva mnogo manje uspešna nego što se to očekivalo, te da su se ruske snage pokazale kao mnogo sposobnije nego što su SAD i njeni saveznici procenjivali.  

– Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih trupa nije ispunila očekivanja ni na jednom frontu – zaključak je sve trojice zvaničnika. 

Jaka ruska odbrana

Oni su dodali da su se ukrajinske oklopne snage pokazale mnogo „ranjivijim“ na ruska minska polja, rakete i vazduhoplovnu moć nego što je iko od zapadnih stratega mogao i da pretpostavi. 

– Ruska linija odbrane se pokazala kao dobro utvrđena, što otežava ukrajinskim snagama da ih probiju. Osim toga, ruske trupe imale su uspeha u uništenju ukrajinskih oklopnih jedinica, i to raketnim napadima i minama, a videlo se i da Rusi vazduhoplovne snage koriste mnogo efikasnije – kazali su izvori CNN. 

Iako se ruska odbrana definitivno pokazala mnogo bolje od očekivanog, prema rečima jednog od njih, SAD su i dalje optimistične, te se nadaju da će Kijev nekako uspeti da preokrene situaciju. On je dodao da će Vašington proceniti ishod kontraofanzive početkom jula, odnosno mesec dana od njenog početka. Kako je istakao, ta vojna operacija, za koju Zapad tvrdi da će odrediti ishod celog rata, i dalje je u ranom stadijumu.   

Da ukrajinska kontraofanziva ne ide prema planu i zapadnim očekivanjima priznao je i sam Zelenski. On je u sredu izjavio da operacija napreduje „sporije nego što želi“. 

– Definitivno bismo voleli da napravimo veće korake. Bez obzira na to, oni koji se bore biće pobednici i onima koji kucaju na vrata, ona će se otvoriti – kazao je Zelenski za BBC, ističući da će ukrajinske snage isterati Rusiju sa svih „okupiranih područja, uključujući i Krim“. 

Ukrajinskom kontraofanzivom nije oduševljen ni šef združenog štaba američke vojske Mark Mili. On je prošle nedelje rekao da Kijev „stabilno napreduje“. 

– To je veoma teška bitka, veoma nasilna borba. Verovatno će trajati dugo i cena će biti visoka – kazao je Mili. 

Ogromni gubici

Ogromne gubitke Ukrajine na frontu komentarisao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.   

– Biće velike štete u borbama, ali ukrajinske snage još imaju čime da se bore – kazao je Ostin. 

Sve te izjave ukazuju na to da finansijeri režima u Kijevu nisu zadovoljni. Prethodni navodi u američkim medijima govore o tome da od ove kontraofanzive zavisi nastavak podrške Ukrajini, ali praktično i sudbina Zelenskog. Zapadni zvaničnici su poručili da žele da im se dosadašnje „investicije“ u Ukrajinu isplate, te da će, ako kontraofanziva propadne, prestati da finansiraju tu zemlju. S prestankom priliva zapadnog novca režim Volodimira Zelenskog praktično je mrtav.  

Hteli da prokrijumčare radioaktivni cezijum-137

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije uhapsila je pet osoba za koje se sumnja da su pokušale da iznesu kilogram radioaktivnog cezijuma-137 u inostranstvo, u koordinaciji s jednim ukrajinskim državljaninom, a za upotrebu u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je FSB. Kako je istaknuto, time je sprečena provokacija Kijeva, koji je nameravao da optuži Rusiju za korišćenje radioaktivnog materijala. 
„Ruski FSB, uz podršku ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, uhapsio je pet članova organizovane kriminalne grupe koji su pokušali da kupe radioaktivnu supstancu za 3,5 miliona dolara, s ciljem da je prokrijumčare iz Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju FSB.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare