UBIĆEŠ NEKOGA! DIREKTOR ODBACIVAO UPOZORENJA O SIGURNOSTI PODMORNICE: Trvrdio da su besmislena i optuživao da lažu!

Stokton Raš, izvršni direktor kompanije „Oušngejt“, koji je izgubio život na podmornici „Titan“, uporno je ignorisao upozorenje o sigurnosti podmornice, a to otkrivaju mejlovi koje je razmenio Raš sa stručnjakom za dubinska istraživanja.

Prema porukama koje je pregledao BBC, Raš je kritike o „Titanovim“ sigurnosnim merama opisao kao „neosnovane laži aktera industrije“ koji su „nastojali da onemoguće novopridošlice na njihovo malo tržište“.

Prekinuta komunikacija zbog pretnje tužbom

Komunikacija putem e-pošte između Raša i Roba Mekalama, priznatog stručnjaka za dubinska istraživanja, prekinuta je nakon što su advokati „Oušngejta“ zapretili pravnim tužbom, rekao je Mekalam.

– Imam utisak da sebe i svoje klijente dovodite u opasnu situaciju. U svojoj trci do Titanika ponavljate onu čuvenu izreku – „Ona je nepotopiva“ – glasio je jedan od mejlova koje je Mekalum poslao Rašu u martu 2018. godine kako bi ga upozorio na opasnost.

„Naš pristup je protiv uobičajenih pravila podmornica“

Mekalum je za BBC rekao da je „Oušngejt“ više puta pozivao da se „Titan“ sertifikuje pre nego što se može koristiti za komercijalne ture. Podmornica nije registrovana kod međunarodnih agencija, niti je klasifikovana od strane industrijske grupe koja postavlja osnovne inženjerske standarde.

Mekalum je među više od trideset lidera industrije koji su 2018. potpisali pismo upozorenja Rašu o mogućim „katastrofalnim“ problemima sa razvojem Titana.

– Molim Vas da budete izuzetno oprezni tokom testiranja i ispitivanja broda na moru – napisao je Mekalum u jednom od mejlova koji je poslao Rašu.

Međutim, Raš mu je odgovorio sa frustracijom, napisavši mu u jednom mejlu: „Prečesto smo čuli neosnovane optužbe o tome kako će neko poginuti. Ja to shvatam kao ozbiljnu ličnu uvredu“.

Suosnivač „Oušngejta“ branio je „inovativni pristup orijentisan na inženjering“ svoje kompanije, za koji je rekao da je „protiv normalnih pravila istraživanja podmorja“, i napomenuo da je i sam „dobro kvalifikovan da razume rizike i probleme u vezi sa podvodnim istraživanjem novih vozila“.

Putnici „Titana“ poginuli u „katastrofalnoj imploziji“

Podsećamo, u četvrtak je Američka obalska straža saopštila da je petoro putnika „Titana“ poginulo u „katastrofalnoj imploziji“, čime je okončana velika potraga za podmornicom izgubljenom tokom ekspedicije do slavne olupine „Titanika“.

Uzrok implozije još je nepoznat, ali stručnjaci kažu da je malo slabljenje spoljnog trupa podmornice dovoljno da se dogodi katastrofa. Naime, što dublje zaranjate, to više vode imate iznad sebe koja onda vrši pritisak na vas.

Brojni snimci na internetu prikazuju kako izgleda implozija podmornice. Na jednoj simulaciji vidi se podvodno vozilo nalik “Titanu” koje se spušta ka morskom dnu i iznenada se zgužva kao limena konzerva, a potom rasparča u delove.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Index.hr/Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare