Četiri najveća pada u Đokovićevoj karijeri! Druga epizoda Sportalovog dokumentarca „NOVAK Neispričane priče“ 

U drugoj epizodi dokumentarnog serijala NOVAK neispričane priče, koja nosi naziv Padovi, a koja će premijerno biti prikazana na Sportalu, najčitanijem sportskom sajtu, i Jutjubu Sportala, u ponedeljak od 19 sati, gledaoci će moći da čuju od najbližih članova porodice Novaka Đokovića kako se najbolji teniser sveta nosi sa padovima i najtežim porazima u karijeri, odnosno kako su ga oni oblikovali i uticali na to da postane šampion.

Put ka uspehu nije popločan uvek laticama ruže. Štaviše, u većini slučaja, da bi se došlo do vrtoglavih visina, neophodno je da se ponekad i dotakne dno. 

Da i pad ume da bude veličanstven, baš kao i let, vidimo na primerima jednog od najboljih, ne samo tenisera, već i najboljeg sportiste svih vremena – Novaka Đokovića. 

Majkl Džordan je rekao: Promašio sam više od 9.000 šuteva u karijeri. Izgubio sam 300 utakmica. U 26 navrata ekipa mi je verovala da mogu da dam koš za preokret i pobedu u poslednjem napadu, a ja sam promašio. Bio sam neuspešan iznova i iznova. Zato sam uspeo. 

Nije strašno kada neuspeh doživite, govori nam Novak Đoković. Niko nije uspeo u nečemu, a da prethodno nije naučio kako se nosi sa porazom. Izgubljena finala grend slemova, neuspesi na Olimpijskim igrama u Tokiju, Riju i Londonu, a posebno zatvor u Australiji 2022. 

Sve su to bili udarci koje je Novak doživljavao na putu ka besmrtnosti.

Ali ono što šampiona odvaja od ostalih jesu želja, vizija i čvrst karakter.

Đoković je padao, pa ustajao, iznova bio na kolenima i vraćao se još jači. 

Tako se stiže do uspeha.

Novak je nekoliko puta govorio da su mu najteže padali porazi u finalima grend slemova, a zatim i na Olimpijskim igrama, na kojima je učestvovao četiri puta, a samo je jednom – u Pekingu 2008. godine – uspeo da se domogne bronze. Pamte se porazi od Del Potra u Londonu i Riju, a onda i dva velika udarca na Igrama u Tokiju 2021. godine – najpre od Aleksandra Zvereva u polufinalu, a onda i od Pabla Karenja Buste u meču za treće mesto. Suze prolivene u dalekom Japanu još uvek pamtimo svi koji smo tog pretoplog dana stajali preko puta Novaka u miks zoni na drugom kraju sveta. Ali pamtimo i one iz Rija koji je Nole morao da napusti posle 1. kola i poraza od Del Potra iako je došao kao favorit za zlato.

O tome kako se Novak osećao posle tih poraza, u drugoj epizodi, možete čuti od onih koji su mu najbliži: porodice i prijatelja koji su sa njim delili i dobro i sve ono manje dobro što mu se dešavalo kroz blistavu karijeru. Čućete ispovesti roditelja – Srđana i Dijane – brata Đorđa, ali i njegovih najbližih prijatelja Viktora Troickog i Nenada Zimonjića, kao i Nikole Pilića. 

Baš Troicki, ali i Vojin Veličković, doajen srpskog teniskog novinarstva, pričaće o jednom meču iz 2009. koji je Novaka „izbacio iz koloseka“. 

– Pričao sam dosta tada sa njim, nije mu blo lako. Imao je dobijen meč, ali… To se posle odrazilo malo i na drugi deo sezone – rekao je Viktor u drugoj epizodi koja nosi naziv Padovi.

Bori se za ono u šta veruješ. Pa makar to značilo da moraš da stojiš sam. Zimu 2022. obeležio je slučaj „Đoković protiv sveta“. Optužen da je antivakser i da je pokušao da izigra zakon u Australiji, Đoković je prvih nekoliko dana januara proveo zatvoren u hotelu za migrante u Melburnu, prenosi Blic.

I to nije bilo sve. 

Bilo mu je suđeno, a onda je i deportovan iz grada u kojem je do tog trenutka bio devetostruki šampion. 

Stajao je sam. I na kraju pobedio. 

– Kada sam ga videla na vratima kada se vratio iz Australije 2022. rekla sam: „Samo nek si ti meni došao, sine moj! Pusti ti njih!“ Kazala sam mu da se ja nikada ne bih vratila tamo, ali on je znao i tada da će ponovo otići. I evo, godinu dana kasnije, osvojio je pehar – rekla je Dijana Đoković.

Saznaćete i kako je nastao sada već kultni snimak na kojem Srđan Đoković peva pesmu Kosi tata, kosim ja i šta otac Novaka Đokovića nikada neće moći da oprosti australijskim vlastima.

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare