Lajčak najavio odlazak u Vašington na razgovore o situaciji na KiM

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je danas da je na Prespanskom forumu za dijalog, na kojem je učestvovao, u fokusu razgovora bila situacija na severu KiM, i najavio da će, na poziv partnera iz SAD, otputovati u Vašington sledeće nedelje, na “intenzivne razgovore o daljem razvoju situacije i hitnim koracima“.

On je na svom nalogu na Fejsbuku istakao da su tenzije između Beograda i Prištine, kao i napeta situacija na severu KiM, bili teme razgovora svih učesnika na forumu. 

“Nedavna dešavanja u regionu, posebno visoka tenzija između Kosova i Srbije i situacija na severu Kosova, trenutno su u centru pažnje mnogih učesnika foruma. Sledeće sedmice ću, na poziv mojih partnera iz SAD otputovati u Vašington. Imaćemo intenzivne razgovore o razvoju situacije i neposrednim narednim koracima“, naveo je Lajčak.

On je podsetio da je tokom posete sedištu NATO ranije ove nedelje sastao i sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom, kako bi razgovarali o situaciji na severu KiM, i da su se saglasili da je potrebno hitno preduzeti korake za deeskalaciju. 

“To sam posebno naglasio pri razgovoru sa predstavnicima NATO i EU“, naveo je Lajčak

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare