„DRŽAO SE ZA GRANU, NIJE KUKAO“ Vladan je još jedan heroj Srbije koji je spasao dečaka iz nabujale reke: Vezali su mi kanap oko struka da me voda ne odnese

Prava drama odigrala se juče u selu Junkovac nadomak Lazarevca, kada je dečak J. S. (15) upao u nabujalu Turiju. Prisebnošću meštana, a posebno Vladana Starčevića (51), izvučen je iz potoka koji je nosio sve sa sobom.

Sve se zbilo kasno popodne. Dečak je seo na bicikl i krenuo kod druga koji je preko potoka, u drugom kraju sela. Na zaprepašćenje meštana i policije koja je tu došla jer je voda nosila sve pred sobom, a pretila da će i most preko Turije, tek svršeni osmak je za tili čas proleteo biciklom pored svih. Niko nije stigao ni da se opasulji šta je bilo, a on je već skrenuo ka mostu. Ali, voda ga je odnela i pre nego što je stigao do mosta.

– Upao je u vodu, struja, koja je bila prilično jaka, odnela ga je do nekog trnja i tu je uspeo da se uhvati za granu. Voda je bila ogromna, bar 1,4 metara. Panika je zavladala, opšti haos. Skupilo se nas 15-ak iz sela, uzeli smo vrengiju, to je onaj debeli kanap kojim se vezuje seno. Vezali su me oko struka, ušao sam u vodu, a ostali su držali vrengiju da me voda ne odnese. Išao sam po vodi nekih 50 metara i probio se do njega. On je uspevao da se drži iznad vode, nije kukao, ćutao je. Došao sam do njega, vezao sam ga, pa su nas izvukli – priča za Kurir Vladan Starčević.

Iako se borio za život, dečak je uspeo da se jednom rukom drži za drvo, a drugom da sačuva bicikl. Iz potoka su tako izvučeni zajedno.

Kad su ga izvukli iz nabujale Turije, meštani su ga umotali u ćebe, presvukli, a Vladan je potom pozvao njegovu majku.

– Zovnuo sam Vesnu, koja mi je rođaka, rekao sam joj da ne brine, da je sve u redu, ali da dođe do mosta. Došla je odmah, bila je preplašena kad je videla sina i čula šta je bilo. Važno je da je dete dobro i da se sve dobro završilo, a nikome nije bilo svejedno, selo još ne može da se opasulji šta je bilo i šta je moglo da se desi. Ipak, sve se dobro završilo – kaže Vladan.

Podsetimo, predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je za RTS da su imali tri evakuacije, spasavanja iz reke Turije.

– Dečak od 15 godina u mestu zajednica Junkovac. Zajedno smo brzom intervencijom svih ljudi koji su bili na licu mesta uz pomoć kanapa i sreće, pre svega njegovu sreću jer se zakačio za grane, uspeli da ga evakuišemo i izvučemo – rekao je Stević dodajući da ga je zbrinula ekipa hitne pomoći lokalnog doma zdravlja.

Nakon toga su iz reke Turije, u MZ Mirosaljac, izvučena dva rođena brata.

– Jednog smo brzo uspeli da izvadimo posle nekih 45 minuta uz pomoć privatne mehanizacije koja se tu našla i iz domaćinstava smo uzeli mehanizaciju. Dok drugi, njegov stariji brat, za njega nam je trebalo nekih 2,5 sata, reka ga je odnela nekih 200 metara i uz pomoć spasilačkih jedinica Vatrogasne brigade i MUP-a Srbije i grada Beograda Lazarevca, industrijske mehanizacije, uspeli smo sa čamcem, bukvalno posle nekih sat i 45 minuta, da ga izvučemo iz vode, zbrinemo i uputimo na dalje preglede u Beograd – rekao je Stević.

Podsetimo, danas je i Nemanja iz Mrčajevaca postupio herojski kada je zaustavio autobus koji je išao prema mostu koji se ubrzo nakon toga urušio.

Sve najnovije vesti o današnjim poplavama u Srbiji čitajte u našem blogu uživo.

UDARNA VEST.rs (Kurir, Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare