NATO TRUPE DA UĐU U UKRAJINU?! Oglasio se načelnik štaba EU, ovo je i poruka Rusiji! 

Uvođenje NATO trupa na teritoriju Ukrajine nije moguće – to nije i neće biti u planovima alijanse, izjavio je načelnik Vojnog štaba EU Erve Bležon, komandant misije EU za obuku ukrajinske vojske

– O tome ne može biti ni govora. Slati kopnene snage u Ukrajinu znači postati strana u sukobu i ući u rat sa Rusijom. To niko ne želi – ni NATO, ni EU. Nismo strana u sukobu, niti ćemo to biti – rekao je Bležon za televiziju LCI, komentarišući izjavu bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa fon Rasmusena koji smatra mogućom opciju uvođenja snaga alijanse u Ukrajinu.

Govoreći o uništavanju zapadnog oružja u Ukrajini, Bležon je rekao da se to može očekivati.

– Biće gubitaka, ima ih i sada sa obe strane, a ovde govorimo i o savremenoj tehnici koju isporučuje Zapad. Ne šaljemo Kijevu tenkove ‘leopard’ da ih stave u izlog – rekao je on.

Po mišljenju Bležona, ukrajinska kontraofanziva „neće dovesti do toga da se sukob završi, bez obzira na rezultat“. Takođe je ocenio da Kijev neće uspeti da povrati sve teritorije tokom ove kontraofanzive. 

Ranije je Rasmusen rekao da bi neke zemlje alijanse mogle samostalno da pošalju vojsku u Ukrajinu, u slučaju da na samitu u Vilnjusu Kijev ne dobije realne garancije.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare