DIVLJI TAKSISTI NAPLAĆIVALI VOŽNJE ČAK I PO 1000 EVRA! Divac i Radenković na Informer TV: Kontrola saobraćajne policije počinje sutra, evo šta će se sve proveravati 

Ivan Divac, pomoćnik ministra saobraćaja i Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, tokom gostovanja u jutarnjem programu na Informer TV, govorili su o aktuelnim temama koje se tiču saobraćaja u Srbiji.

– Period koji predstoji tačnije letnja sezona i sezona godišnjih odmora je vreme kada se u našoj zemlji dešava najveći broj saobraćajnih nesreća. Dnevno nam u proseku gine dve osobe. Imamo veliki broj bicikala, mopeda i motora na putevima. Prekoračenje brzie se javlja u sve većem nivou, kao i nažalost povećana vožnja pod dejstvom alkohola, kao i nepropisno preticanje – rekao je Radenković.

Na mnogim putevima u Srbiji vrši se rekontrukcija, koja često utiče na gužve u saobraćaju.

– U Srbiji su veliki infrastrukturni projekti, a preuzete će biti sve mere da se saobraćaj odvija nesmetano. Mi smo tranzitno područje i gužve su ogromne. Takođe građani moraju da shvate da ne treba da voze pod dejstvom alkohola, jer to utiče na bezbednost u saobraćaju – ističe Divac.

U Srbiji postoje određene deonice za koje mnogi smatraju da su „crne taćke“ upravo zbog broja saobraćajnih nesreća koje se događaju na tim delovima.

– Ibarska magistrala i put Beograd-Prijepolje su glavne deonice za koje mogu da se kažu da su crne tačke. Na svim deonicama je ipak najveći problem prekoračenje brzine. Svaka druga saobraćajna nesreća koja se događaja je upravo prekoračenje u brzini. To ćemo kontrolisati radarima i presretačima, a takođe u Srbiji se meri i prosečna brzina na autoputevima. Vožači treba da budu oprezni, jer će se brzina meriti na svim delovima puta u svako doba dana – rekao je Radenković. 

Poslednja kontrola saobraćajne policije za rezultat je imala zabrinjavajuće podatke.

– Trenutno je stanje na putevima bolje nego pre 10 godina, ali smo daleko od toga šta želimo kao što je u skandinavskim zemljama. Određeni građani prosto odbijaju da shvate koliko je rizično ne poštovati saobraćajne propise. Imali smo u poslednjoj kontroli situaciju da je ispisano 1.350.000 kazni ukupno, a čak pola miliona je bilo zbog prekoračenja brzine – ističe Radenković.

Ujedninjena naplata putarine sa Severnom Makedonijom počinje uskoro, a kako navodi pomoćnik ministra saobraćaja, to možemo očekivati i sa Hrvatskom u skorijem vremenskom roku.

– Zajednička naplata putarine sa Severnom makedonijom se očekuje od 15. juna, a građani mogu da očekuju uskoro to isto sa Hrvatskom. To će znatno smanjiti gužve na naplatnim rampama. Apelujemo na ljude u Srbiji da krenu da koriste takozvane tagove za elektronsku naplatu putarine, jer će to zaista smanjiti gužve – rekao je Divac.

Gost Jutarnjeg programa Informer TV otkrio je da zahvaljujući akciji policije, koja je organizovana u aprilu, divlji taksisti su se masovno povukli.

– Akcija za suzbijanje divljih ilegalnih taksista počela je u aprilu. Ono što smo imali na početku akcije, ona je dala izvanredne rezultate. Divlji taksisti su se povukli, a regularni taksisti su mogli normalne da rade. Zatekli smo na početku akcije katastrofalnu situaciju. Imali smo jednog čoveka iz Surčina, koji je čak u taj posao uveo čak i svoja dva sina. Imate tamo grupu 20-30 ljudi, koji dnevno ukradu oko 30.000 evra. Oni cenu vožnje do centra grada naplaćuju i po 100 – 150 evra. Kada turista im pokaže vaučer koji je dobio na aerodromu, gde piše da je cena vožnje na primer 2300 dinara, divlji taksista im kaže: „To je popust koji si dobio na vožnju!“ Da napomenem, oni su često čekali i ljude koji putuju do Novog Sada pa im vožnju naplate i po 1000 evra! – rekao je Divac.

Od sutra, građani Srbije mogu očekivati povećanu kontrolu saobraćajne policije.

– Sutra kreće akcija kojom ćemo otkriti vožnju pod dejstvom alkohola i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. U periodu od subote do nedelje, u roku od 24 časa, imaćemo takzvani alkotest maraton. Svaka kontrola saobraćajne policije podrzumeva obavezan alkotest – rekao je Radenković.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare