Ovo su 12 razloga zbog čega je Đoković najbolji teniser u istoriji

Kada je u pitanju Novak Đoković, rekordi se u njegovom slučaju nižu kao đerdani i posle trijumfa na Rolan Garosu oborio je još dva!

Međutim, ono što je najvažnije jeste to da je Novak u nedelju popodne pokazao svetu da je GOAT i da je definitivno zatvorio tu debatu tako što je osvojio svoj 23. Grend slem i osamio se na vrhu.

U nastavku možete pogledati i 12 razloga zbog čeka je Novak najveći teniser svih vremena:

1. Đoković je jedini igrač koji je po tri puta osvajao sva četiri Grend slema. Australijan open je osvajao 10 puta, Vimbldon sedam puta, a RG i US Open po tri puta.

2. Najviše sedmica na vrhu ATP liste. Novak se trenutno vratio na vrh i započeo je svoju 388. sedmicu, a 8. marta 2021. je nadmašio rekord Rodžera Federera koji je prethodno boravio 310 nedelja na vrhu. Nadal je, na primer, ostao na 209, a vredi pomenuti da je Đoković sve ovo uspeo bez bodova sa Vimbldona i neigranja na poslednjem US Openu. Kao i na mastersima poput Sinsinatija, Montreala, Indijan Velsa i Majamija.

3. Rekordni poeni u sezoni. Ovaj rekord verovatno niko neće srušiti, a desilo se 2015. godine kada je Novak osvojio 16.785 poena zahvaljujući 11 titula: Australijan openu, Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, Vimbldonu, US Openu, Pekingu, Šangaju, Parizu i završnom mastersu.

4. Najviše Mastersa. Pored toga što je osvojio najviše GS, Novak ima i najviše osvojenih mastersa – ukupno 38. Dva više od Nadala i 10 od Federera. Uz još jednu napomenu da veliki broj njih nije igrao zbog tih problema sa vakcinom.

5. Jedini igrač koji je osvojio svih devet mastersa! I to ne samo jednom, već po dva puta. Svojih šest od devet osvojio je 2015. godine. Nadalu nedostaju Majami, Šangaj i Pariz, Federeru Monte Karlo i Rim.

6. Najdugovečniji šampion sa 11 GS preko 30 godina!Novak je u Parizu u nedelju osvojio svoj 11. GS posle 30 godina, tačnije u poslednjih šest, Nadal ima osam, a Federer četiri posle 30+.

7. Istorijski Završni masters! Đoković je ovo takmičenje osvajao šest puta, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom. Završivši neporažen 2022. godine, odneo je kući najveću novčanu nagradu ikada u iznosu od 4,6 miliona.

8. Dominira u međusobnim mečevima sasvoja dva najveća rivala. Protiv Nadala je to 30:29, dok je protiv Federera 27:23. I tako će i ostati kada je u pitanju Švajcarac, jer je Rodžer otišao u penziju.

9. Najbolji procenat uspešnosti u mečevima! Ovo je još jedan rekord Đokovića koji je u karijeri pobedio 1.058 mečeva od 1.268 koliko je odigrao. To znači da je uspešan na 83,43 odsto. Nadal je ispod sa 82,9 odsto.

10. Lider je po titulama među aktivnim teniserima.Trijumf na RG mu je bio 94 trofej, čime se izjednačio sa legendom Ivanom Lendlom. Nadal ima 92, ispred su samo Konors sa 109 i Federer sa 103 – ali oni su neaktivni.

11. Najstariji osvajač Rolan Garosa! Novak je ovaj rekord oduzeo od Nadala, a u trenutku pobede nad Kasperom Rudom Nole je imao 36 godina i 20 dana. Rafa je prethodno imao 36 godina i dva dana.

12. I za kraj, ne i najmanje bitno – najviše osvojenih Grend slem titula! Ovo smo namerno ostavili za kraj, ali samo kao najavu novog niza koji Novak sprema. Trenutno ima 23. GS, Nadal 22, Federer 20, ali ispred Đokovića su još Vimbldon i US open koje Španac neće igrati.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare