DETALJAN VODIČ KROZ PUTARINE DO GRČKE: Ako idete preko Makedonije, čaka vas 5 naplatnih rampi, a kroz Bugarsku neophodne vinjete!

Grčka će i ove sezone biti jedna od najčešćih destinacija za letovanje građana Srbije, a putarine su onima koji putuju automobilom važna stavka. Donosimo vam detaljan pregled putarina bilo da putujete preko Makedonije ili Bugarske. U najkraćem, od Beograda do Tasosa vam je u jednom pravcu potrebno 3.600 dinara, do Krfa 3.900, a do Atine 6.500 dinara.

Ako putujete preko Makedonije, pripremite se na 5 naplatnih rampi, dok su kroz Bugarsku neophodne vinjete, a u nastavku se možete upoznati i sa svim detaljima bez obzira za koju „rutu“ se odlučite.

Cena putarina u Srbiji do Preševa

Od 1. aprila ove godine u Srbiji je na snazi novi cenovnik putarina i one su skuplje za oko 50 do 200 dinara u zavisnosti od deonice auto-puta. Ako se odlučite da na more idete preko Severne Makedonije, trebalo bi da znate da je putarina za putničke automobile od Beograda do Preševa 1.690 dinara.

Ukoliko idete od Novog Sada, onda je cena 1.960 dinara, a od Niša do Preševa je oko 700 dinara.

Putarina u Severnoj Makedoniji

Putarina kroz Severnu Makedoniju se nije menjala u odnosu na prošlu godinu. Dakle, one se plaćaju na 5 naplatnih rampi i cene suod 1,5 do 2 evra

– Ako pričamo o automobilima, povratna putarina kroz Severnu Makedoniju iznosi ukupno oko 13 evra, a za autobuse oko 35 evra – kaže Tihomir Stojanović, direktor jedne turističke agencije.

Stojanović je objasnio da putarina plaća najčešće u makedonskim denarima, ali može i u evrima. Postoji mogućnost i plaćanja svim karticama.

– Na rampama jedino ne primaju metalni novac ispod jednog evra – naglasio je on. Na pitanje kakva je situacija sa menjanjem novca, odgovorio je da, ukoliko menjate novac u menjačnicama na graničnom prelazu, treba znati da za 1 evro daju 60 denara.

– Što se tiče elektronske naplate, na samoj naplatnoj rampi možete da kupite karticu i da je dopunite i sa njom prolazite tako što je samo prislonite na rampi – objašnjava Stojanović, prenosi Kurir.

Detaljan cenovnik putarina kroz Makedoniju

Prva naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 evra

Druga naplatna rampa: 80 MKD ili 2 evra

Treća naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 evra

Četvrta naplatna rampa: 80 MKD ili 1.5 evra

Peta naplatna rampa: 100 MKD ili 2 evra

Putarina kroz Grčku

Naplatnih rampi kroz Grčku ima više i putarine se razlikuju u zavisnosti od destinacije u koju se ide.

– Ako se ide ka Halkidikiju, ukupna cena putarine je ispod jednog evra. Ako ljudi idu u Olimpisku regiju, putarine su otprilike oko pet evra u zavisnosti od mesta do mesta. Ako idu u prvu regiju, recimo do Paralije, treba da izdvoje oko četiri evra, a ako idu skroz do Neohorija, onda oko 6 evra u jednom pravcu – objašnjava sagovornik. Do Atine cena je i preko 30 evra.

Nakon prelaska graničnog prelaza Evzoni već posle 500 metara nalazi se prva naplatna rampa na kojoj je putarina za motorna vozila u jednom pravcu 1,80 evra, odnosno 210 dinara.

Sledeća je naplatna rampa kod obilaznice u Solunu u opština Oreokastro. Tu je cena putarine za automobile 50 centi, a za motocikle 0,30 evra. Za vozila sa ili bez prikolice i visine veće od 2,70 metara je 1 evro, a za vozila sa ili bez prikolice visine preko 2,7 metara 1,50 evro. Naplata putarine od Soluna do Halkidikija ne postoji.

Putarinu kod Asprovalte vozači plaćaju 0,60 evra za motocikle, 0,90 evra za automobile i 2,30 – 3,20 evra za velika vozila.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare