Pojačane borbe u Donjecku i Zaporožju, Rusi tvrde da su zaustavili ofanzivu, Ukrajinci oslobodili teritorije oko Bahmuta

Borbe na frontu u Ukrajini sve su žešće. Dok rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove snage odbile veliku ukrajinsku ofanzivu u Donjecku, a lokalni guverneri da se već pokušava proboj ka Azovskom moru u Zaporožju, u Kijevu ćute o početku dugonajavljivane kontraofanzive, ali su već uspeli da povrate neke teritorije oko Bahmuta.

Osim toga, njihova mreža sabotera sve češće sprema i izvodi napade na ruskoj teritoriji, tvrde obaveštajci, a navodi CNN.

Jutarnji napad

– Neprijatelj je u rano jutro započeo veliku ofanzivu u pet sektora na frontu u južnom regionu Donjecka. Cilj neprijatelja bio je da probije našu odbranu tamo gde su mislili da je najslabija. Neprijatelj nije uspeo u svojoj nameri, nisu imali nikakav uspeh – navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, a prenosi Rojters.

Oni su napisali da je 250 ukrajinskih vojnika poginulo u toj borbi, da je uništeno 16 tenkova, kao i tri oklopna vozila.

Na pitanje o ovom okršaju, portparol ukrajinskog ministarstva odgovorio je:

– Nemamo nikakve informacije o tome, a ne komentarišemo lažne vesti.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da ne treba verovati Rusima kad je reč o situaciji na frontu.

– Ruske vesti već dugo postoje u nekom odvojenom i virtuelnom metauniverzumu – rekao je on, a prenosi Rojters.

Propagandni rat

Lažni Putinov govor

Nekoliko ruskih radio-stanica hakovano je, a na njima je pušten lažni govor ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je Kremlj. Lažna poruka glasila je:

Ukrajinske trupe, koje je NATO naoružao do zuba, uz pristanak i podršku Vašingtona, izvršile su invaziju na područja Kurska, Belgoroda i Brijanska.

Teror

– Ruski teror mora biti poražen svakog dana i svake noći, u svakom delu Ukrajine, na nebu iznad svih ukrajinskih gradova i sela. Kada svaki napad ruskih terorista bude završen njihovim porazom, ti porazi postaće izvor dugotrajne bezbednosti – poručio je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine.

Gardijan javlja da su napadi pojačani i u Zaporožju pozivajući se na šefa regiona, kog je postavila Moskva, Vladimira Rogova.

– Neprijatelj je napao sa još većim snagama nego juče, organizovano pokušavaju da probiju front. Oni pokušavaju da dođu do Azovskog mora i preseku kopneni koridor. Borba je počela – poručio je on.

Igor Girkin, nekadašnji agent FSB, jedan od vođa pobune u Donbasu i ruski nacionalista koji kritikuje Kremlj poslednjih meseci, poručio je da Ukrajinci još nisu iskoristi glavninu svoje vojske.

– Ako je ofanziva zaista počela, a ne samo test snage, intenzitet borbi će se samo pojačati. Ishod borbi nije predodređen, sve je tek počelo – poručio je on.

Analiza borbi

Traže slabosti na frontu

Ukrajina možda nije još formalno objavila početak kontraofanzive, ali napadi na ruske linije u nedelju uveče i tokom ponedeljka izgledaju kao prvi korak u nečemu što će sigurno biti teška vojna operacija. Individualni izveštaji trebalo bi da budu posmatrani sa skepsom, ali gledani zajedno, oni prave sliku o tome šta se dešava. Jasno je da nema sveopštog juriša, ali da snage koje u svemu učestvuju nisu trivijalne. Verovatno je reč o napadima koji isprobavaju front i traže ruske slabosti. Moguće je da ne znaju gde će im biti najjači napad dok ne otkriju najslabiju tačku – naveo je za Gardijan Den Saba, urednik odbrane i bezbednosti u tom listu.

Poziv generalima

S druge strane, s delova fronta stigle su i vesti o ukrajinskim uspesima. Finansijer Vagner grupe Jevgenij Prigožin objavio je da su Ukrajinci ponovo zauzeli deo naselja Berhivka, severno od Bahmuta, i to nazvao sramotom. Pozvao je i ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da dođu na front.

– Hajde, možete vi to! A ako ne možete, umrećete kao heroji! – poručio je on.

Prigožin je mesecima u sukobu s vrhom ruske vojske, koji je optužio i za izdaju zemlje.

– Ukrajina je vrlo dobro pripremljena za kontraofanzivu, ali je veoma rano reći kakav će biti njen ishod. Oni su u ratu koji predstavlja egzistencijalnu pretnju po Ukrajinu, ali ima veliki značaj i za ostatak sveta, a posebno Evropu i Sjedinjene Države – rekao je Mark Majli, šef Združenog generalštaba SAD.

UKRATKO

Belgija je saopštila da istražuje tvrdnje o tome da se puške koje su donirali Ukrajini koriste u napadima na teritoriji Rusije, što nisu dozvolili

Ramzan Kadirov poručio je da je spreman da pošalje svoje trupe u Belgorod, da odbrane tu oblast od pobunjenih ruskih diverzanata

Olaf Šolc iznervirao se tokom mitinga protiv rata i demonstrantima poručio: „Putin je ratni huškač, on je napao Ukrajinu i želi da je uništi, to je ubistvo!“

Petr Pavel rekao je da ne veruje u potpuni uspeh kontraofanzive, ali da misli da će Ukrajina nastojati da oslobodi što veću teritoriju i započne pregovore

UDARNA VEST.rs(kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare