OŠTEĆENA BRANA NOVA KAHOVKA: Voda kulja, sprema se evakuacija, Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za terorizam (VIDEO)

Deo brana Nova Kahovka je uništen, a Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za rušenje.

Ruske snage su digle u vazduh veliku branu koja se nalazi u delu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, saopštila je ukrajinska vojska.

„Ruska armija je izvršila još jedan teroristički akt“, rekao je Oleksandr Prokudin, načelnik vojne administracije Hersonske oblasti, koji je imenovan za Ukrajinu, u snimku na Telegramu.

„Digla je u vazduh hidroelektranu Kahovka. Voda će dostići kritični nivo za pet sati. Počela je evakuacija u zoni opasnosti.

„Sve službe rade“, dodao je Prokudin, pozivajući stanovnike duž istočne obale reke Dnjepar da „odmah napuste opasna područja“.

Video snimak drona pojavio se kasno u ponedeljak na kojem se vidi poplava vode koja šiklja iz značajnog proboja u brani.

Ukrajinska operativna komanda Jug potvrdila je u utorak uništavanje brane u objavi na svom zvaničnom Fejsbuku u kojoj se navodi da procenjuju razmere uništenja i izračunavaju verovatne oblasti poplava.

Za sada je nemoguće reći ko je odgovoran za štetu nanesenu na brani.

Međutim, gradonačelnik Nove Kahovke, Vladimir Leontjev, koji je postavio Rus, u utorak je negirao da se brana srušila u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti, nazvavši to „besmislicom“.

Bujica vode koja se vidi kako izlazi iz brane na snimku ima potencijal da izazove velika razaranja oko grada Hersona i drugih naseljenih područja duž reke Dnjepar, kažu analitičari koji strahuju da bi do ovog proboja moglo doći u borbama.

CNN je geolocirao video objavljen na društvenim mrežama.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/CNN)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare