NOVA PROVOKACIJA SPECIJALACA TERORISTE ALJBINA KURTIJA! Šiptari hteli da gaze Srbe u Zvečanu?!

Pripadnici takozvane ‘kosovske policije’ ponovo su juče provocirali i uznemirili okupljene Srbe u Zvečanu, kada su policijskim vozilom uleteli u ulicu gde su Srbi mirno protestovali. Samo pukom srećom izbegnuta je velika tragedija.

Sve se desilo ubrzo pošto su snage Kfora uklonile bodljikavu žicu koja je razdvajala Srbe i Kurtijeve jurišnike koji čuvaju nelegitimno izabranog albanskog gradonačelnika u zgradi opštine Zvečan.
‘Kosovski policajac’ koji je upravljao automobilom pravdao se da je želeo da dostavi hleb svojim kolegama u zgradi opštine!? Srbima je to bilo sumnjivo jer se u poslednjih sedam dana specijalnim jedinicama ROSU hrana dostavljala iz druge ulice, u kojoj nema protesta.

Kako je javio naš reporter, građani nisu dozvolili da vozilo napusti mesto uz samu zaštitnu ogradu koju su postavili pripadnici Kfora, a posle nekoliko minuta međunarodne snage su omogućile da se policijsko vozilo pomeri prema zgradi opštine.

U Zvečanu se i juče ispred opštinske zgrade okupilo više stotina građana, koji već osam dana traže da kosovski specijalci odu i da im se ne nameću nelegitimno izabrani gradonačelnici, koji su mandat u opštinama na severu dobili na izborima 23. aprila, na kojima je izlaznost bila oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali. 

Takođe traže i hitno oslobađanje sugrađana Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, koje su Kurtijevi specijalci uhapsili pod optužbom da su napali Albance, iako su mirno protestovali, što dokazuju i nedavno objavljene fotografije.

Odluka o ZSO na dugom štapu

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je jasno da smirivanja tenzija ne može da bude dok se ne formira ZSO i dok se proces formiranja konkretno ne započne, ali da je veliko pitanje da li će se specijalni izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak sada odlučiti na takvu vrstu pritiska prema Prištini. 

– Mislim da još nije sazrela volja na Zapadu da se u taj proces krene, ali poslednje odluke Vašingtona, konkretno uvođenje sankcija Prištini, donekle ulivaju nadu da bi mogli da izvrše pritisak tog tipa na Kurtija. Zapad se do sada nije bavio uzrokom, već lečenjem posledica, i verovatno će u Prištini insistirati na tome da se povuku specijalci i nelegitimni predsednici opština i da se iznađe rešenje za raspisivanje vanrednih izbora, dok će se o ZSO i dalje govoriti prilično apstraktno. Moguće je da će po tom pitanju potezati kao izgovor i letnju pauzu u radu i da će se to opet prolongirati na neodređeno vreme – smatra Rajić.

Borba na miran način

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da je važno da Srbi na KiM nastave borbu na miran način.

– Moramo imati sigurnost za ljude na KiM. Jedini način da pokažu zajedništvo i jedinstvo jeste da mirno protestuju. Nakon incidenta kada je Kfor stao između ‘kosovske policije’ i Srba, to nije bilo dobro po Srbe. Kada je Osmanijeva vređala Srbe da su rulja i kriminalci, bilo je logično da odmah neko reaguje, jer ne može neko, u prisustvu predsednice Evropske komisije, da naziva jednu naciju kriminalcima. Kada pustiš kuče s lanca, ne znaš koga će da ujede. Zato je važno da nastavimo borbu na miran način. Da se gradonačelnici povuku i da se izvrši pritisak na Prištinu i da se krene u formiranje ZSO – rekao je Anđelković.

On smatra da je cilj Albanaca obesmišljavanje Zajednice srpskih opština.

– Ako zemljama Kvinte nije stalo do sukoba, potpuno sam siguran da imaju mehanizam da nateraju Kurtija da formira Zajednicu. Kurti je rekao da nisu u sukobu sa Amerikom i da imaju isti cilj, on je ubeđen da ovo radi u dogovoru sa centrima moći. E sad, koji su to centri moći, ja mogu da pretpostavim. Voleo bih da budem optimista i da vidim neke radikalnije poteze zemalja Kvinte. Video sam izjavu nemačkog poslanika kada kaže da je otišao Lajčak dole i da veruje da će biti sve u redu. Ovde nije reč o diplomatskom rečniku, nego o životu, izbegavanju sukoba i o miru. A prema nama nikad nisu štedeli štap, štedeli su šargarepu! Štap su uvek upotrebljavali, pa su razmišljali o šargarepi. A Priština je uvek dobijala šargarepu – kazao je Anđelković.

Odluka na SAD i EU

I direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić kaže da specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar po ko zna koji put dolaze zajedno u misiju pokušaja rešavanja konfliktne situacije nastale Kurtijevim slanjem specijalnih policijskih snaga na sever Kosova.

– Ovog puta situacija je mnogo komplikovanija nego ranije, ali su snažnije i poruke koje stižu iz Evropske unije i Amerike. Kurtiju su poslati jasni zahtevi, specijalne policijske snage moraju da se povuku iz administrativnih centara i urbanih zona srpskih sredina na severu Kosova. Nakon toga potrebno je pregovarati o rešavanju krizne situacije kroz organizovanje novih izbora, ali i kroz formiranje ZSO. Ključno je pitanje da li će Lajčak i Eskobar uspeti da ubede Kurtija da povuče policiju, a od toga će zavisiti razvoj događaja u narednim danima – ocenio je Mijačić.

UDARNA VEST.rs( informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare