Gradonačelnik Šapić na manifestaciji „Olimpijski dan“ 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas na manifestaciji „Olimpijski dan“, koja se tradicionalno održava u Hajd parku, ali i organizuje u svim zemljama sveta. Povod je obeležavanje rođendana Međunarodnog olimpijskog komiteta, a osnovni ciljevi događaja su promovisanje olimpijskih vrednosti i zdravog načina življenja, podsticanje na fizičku aktivnost u prirodi, kao i popularizacija Olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha.

– Ovde sam bio više kao pripadnik velike olimpijske porodice nego kao gradonačelnik. Jednom kada postanete deo te sportske, olimpijske porodice, tako je dok ste živi. Zadovoljstvo mi je bilo da budem s decom, razgovarao sam i sa starim, dragim prijateljima, bivšim i aktuelnim sportistima svih generacija. Tako da sam doživeo svoj dolazak ovde kao u porodicu, koja čuva i neguje olimpijski duh i vrednosti – rekao je za Beoinfo Šapić.

Ovogodišnji „Olimpijski dan“ organizuje se i u susret Trećim evropskim igrama, koje će se održati ove godine u Krakovu u Poljskoj od 21. juna do 2. jula. Na ovom takmičenju, našu zemlju predstavljaće respektabilni tim od 85 sportista, koji će se nadmetati u 15 sportskih disciplina.

– Olimpijski dan treba da nam bude podsetnik da zajednička fizička aktivnost unapređuje kvalitet naših života. Izvanredna je i prilika da provedemo dan u prirodi, u društvu porodice i dragih prijatelja, posebno kroz aktivno angažovanje u fizičkim aktivnostima. Naša velika radost i ponos leže u tome što iz godine u godinu inspirišemo mnoge porodice da se priključe porodičnoj trci, čime podstičemo usvajanje zdravih životnih navika – izjavio je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Na manifestaciji održanoj u beogradskom „Hajd parku“ organizovane su trke za decu do 4, 8 i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom, trka zadovoljstva na 3.800 metara, kao i porodična i štafetna trka. Promovisana je i mobilna aplikacija za vežbanje „TreninGO“ Olimpijskog komiteta Srbije, prva sportska aplikacija za samostalno vežbanje na našim prostorima koja se besplatno može preuzeti iz „app store“, kao i „google play“.

Uloga promotera Olimpijskog dana ove godine pripala je Tijani Bogdanović, reprezentativki Srbije u tekvondu, osvajačici dve olimpijske medalje, i Ivani Anđušić Maksimović, reprezentativki Srbije u streljaštvu, osvajačici 100. olimpijske medalje za našu zemlju, a prisutni su bili i Aleksandar Kukolj, reprezentativac Srbije u džudou, vicešampion sveta iz 2021. godine i prvak Evrope iz 2017. godine i Milica Mandić, dvostruka olimpijska šampionka u tekvondu, prenosi Blic.

Naredne Letnje olimpijske igre održaće se u Parizu 2024. godine. „Olimpijski dan“ kod nas je upriličen po 29. put.

UDARNA VEST.rs (Blic)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare