Министар Кркобабић са амбасадоромМађарске

Села као чувари културног и националног идентитета Србије и Мађарске

Прва радна посета амбасадора Мађарске у Републици Србији Њ.E. господина Јожефа Золтана Мађара министру за бригу о селу Милану Кркобабићу протекла је срдачно и са великим обостраним разумевањем.

„Данашњи сусрет био је посвећен очувању руралних делова, посебно села као препознатљивих и драгоцених чувара културног и националног идентитета Србије и Мађарске“ изјавио је министар Кркобабић, након састанка у Палати Србија.


На састанку је истакнут изузетан значај привредне сарадње двеју земаља, велика блискост у решавањупитања развоја села, али и изузетна заинтересованост обе стране да унапреде сарадњу и уверење да су мере које предузимају применљиве у обе земље подједнако. 

„Упркос границама и припадности Мађарске Европској Унији, далеко је више онога што нас спаја од онога што нас раздваја. Села Србије и села Мађарске могу да буду та права спона“, сагласни су учесници састанка.

„Наша брига за сеоско становништво и места у којима они живе није спонтана већ циљана и осмишљена“,изјавио је Јожеф Золтан Мађар и додао да је препознатљива брига Србије кроз програме Министарства за бригу о селу за мађарску заједницу у Србији, прави пример како државни програми могу на ефикасан начин променити демографску слику села.

У седам општина у Србији са претежно мађарским живљем – Бечеј, Кањижа, Бачка Топола, Ада, Чока, Мали Иђош и Сента додељено је кроз Програм доделе средстава за куповину сеоске куће са окућницом 198 кућа и свој дом је добило 364 људи са 304 деце. Привредни развој поспешен је финансијским подстицајима за ратарске и сточарске задруге у Ади, Кањижи, Чоки и Бечеју, јер се европски концепт задруга, примењен последњих година у Србији, показао иманентан и примерен модел организовања малих индивидуалних произвођача.

Учесници састанка разговарали су о изазовима са којима се обе земље суочавају у комплексном питањуочувања и развоја руралних подручја. И једна и друга земља налазе начине да живот на селу учине примамљивим и да приближе инфраструктуру и друштвени живот у селима ономе који имају градске средине.

Мађарска страна истакла је да је пре десет година 69% становништва Мађарске живело у градовима и да је тренутно на снази седмогодишњи национални план развоја који предвиђа и значајне подстицаје за аграрну политику, подстицаје за запошљавање, отпочињање бизниса, али и изградњу и обнову кућа породицама у сеоским срединама. 

Саговорници су истакли значај добрих односа влада двеју земаља и договорили смернице даље сарадње и размене искустава.

УДАРНА ВЕСТ.рс

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare