SRPSKI NARKO-BOSOVI SNABDEVAJU RUSKU ELITU KOKAINOM: Tovari droge putuju za Rusiju! 

Organizovane kriminalne grupe iz Srbije prodrle su na novo, unosno tržište droge – Rusiju, odakle šire dilersku mrežu i na okolne zemlje, pokazuje najnoviji izveštaj Agencije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal za 2023. godinu.

U izveštaju UNODC (Agencije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal) o trgovini kokainom u svetu, u kome se Srbija i Srbi pominju čak 16 puta, jedno poglavlje je posvećeno razvoju jednog novog, ali vrlo unosnog tržišta – Ruske federacije. Dok je ranije kokaina u toj zemlji bilo malo i bio je rezervisan samo za elitu, ova vrsta droge počela je da se širi i na druge slojeve. Bogatim Rusima ovu drogu koja je i pokazatelj prestiža skorojevića, obezbeđuju „srpska braća“.

Kokain je u Rusiji skuplji nego u većini zemalja Zapadne Evrope, ali povećana ponuda dovela je do pada cena tako da je „beli prah“ sada sve pristupačniji. Dok je ranije kokain bio prisutan u najvećim i najbogatijim centrima – Moskvi, Sankt Petersburgu i Jekatirenburgu, sada se raširio i u drugim, manjim gradovima.

Dva pravca dolaska droge

Kokain u Rusiju, kako se navodi u izveštajima Ujedinjenih nacija, stiže iz dva pravca. Jedan je Zapadna Evropa, a transport organizuju uglavnom srpsko-crnogorske grupe, ali i Albanci koji deluju oportunistički – kada im neko naruči, oni donose robu.

Balkanski kartel
foto: MUP

Centar distribucije je Litvanija preko koje se kokain rastura u Rusiji.

Drugi, ozbiljniji pravac je „čisto srpski“, a to je modifikovana Balkanska ruta. Kokain dolazi u grčke i turske luke, ali i rumunske i bugarske. Odatle se transportuje i u Zapadnu Evropu „na zadnja vrata“, ali sve više i u Rusiju. Količina zaplenjenog kokaina u Rumuniji i Bugarskoj stalno raste, ali raste i broj korisnika.

Da su kriminalci sa ovih prostora prisutni u tom delu Evrope, pokazuje i pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvidera u Kijevu u maju 2020. kada su na njega pucali članovi suparničkog, škaljarskog klana.

Takođe, još jedan zanimljiv podatak ukazuje na to.

Naime, u martu 2019. godine rumunske vlasti su bile zapanjene kada su na obali Crnog mora počeli da pronalaze „cigle“ čistog kokaina. Ispostavilo se da je to bio deo transporta ogromne količine kokaina, a za dilere je sve pošlo po zlu kada se čamac, kojim su sa broda prevozili kokain do obale gde su čekali kamioni – prevrnuo. Zbog umešanosti u krijumčarenje droge osuđena su dva vozača kamiona, Vranjanci, Tode Krstić i Nemanja Cvetković na po 9 godina i 4 meseca zatvora.

Takođe, kako se navodi u izveštaju, još 2011. godine u Sankt Petersburgu je razbijena organizovana kriminalna grupa koja se bavila švercom kokaina. Na njenom čelu je bio Srbin, koji je dugo živeo u Ekvadoru, a policija je tada zaplenila, za današnje standarde, malu količinu od „samo“ 4,5 kilograma kokaina.

Rat sprečio osvajanje tržišta

Jedina stvar koja je omela „osvajanje“ ruskog tržišta od strane srpsko-crnogorskih narko kartela je rat koji je izbio kada je Rusija napala Ukrajinu. Obe zemlje su bile otvoreno tržište za plasman kokaina i zarađivanje ogromnih suma novca, ali je sada transport droge otežan, jer je i Crno more postalo ratna zona, a takođe i zbog sankcija zemalja Evropske unije manji je trasport robe, pa je samim timm oštrija kontrola. Ipak, verovatno će se balkanski kriminalci prilagoditi novim uslovima, kao što su se prilagodili i vremenu korone, kada šverc i potrošnja kokaina ne samo da nije opao, već je porastao.

Izveštaj UNODC potvrdio je i ono što se već nagađalo, da su srpski kriminalci prednost u trgovini kokainom stekli zahvaljujući tome što su ostvarili direktan kontakt sa proizvođačima, pre svega u Peruu.

Kriminalne organizacije iz tri evropske zemlje imaju takve, direktne kontakte: Italija, Belgija i Srbija. U tom kontekstu pominje se i jedna, dobro poznata kriminalna organizacija „Grupa Amerika“ koja je po zlu zaslužila da bude pomenuta u izveštaju Ujedinjenih nacija o trovini kokainom. Pominje se i da su peruanske vlasti 2016. uhapsili jednog „visokopozicioniranog člana“ – Zorana Jakšića.

Dok su ranije peruanski proizvođači kokaina svoju robu prodavali pre svega kolumbijskim i meksičkim kartelima, sada ogroman deo droge, dobrim delomm zahvaljujući srpsko-crnogorskim kriminalcima, ide u Evropu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare