Vučić sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU, jednu stvar istakao kao HITNU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Vučić je istakao da jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu.

– Hitno povlačenje lažnih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine je uslov za očuvanje mira na KiM – naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

Sastanku je prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić pozvao je sinoć međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja ZSO.

„Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više“, rekao je Vučić.

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

„Ako to ne učine plašim se da će biti kasno. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir. Srbi moraju da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo i da će dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda na KiM“, rekao je Vučić.

„Ne ulazite u sukobe sa NATO jer Kurti to najviše želi“

On je istovremeno pozvao Srbe sa KiM da ne ulaze u sukobe sa NATO, jer je to ono što Kurti najviše želi.

„Pozivam ih da kada protestuju, a to je njihova želja jer se neće pomiriti sa okupacijom zgrada i kuća, da čine to na miran način, kao i danas, da sede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, niko ne može da ih pokori. Zapuca li albanski okupator, to će biti druga stvar i to sam preneo NATO-u“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristućom.

Vučić je naglasio da je Vojska Srbije rasporedila snage na mestima gde mislimo da je neophodno.

U Zvečanu je juče došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa Srbima, koji su mirno protestovali zbog zauzimanja opštinskih prostorija od prištinskih predstavnika.

Pripadnici KFOR-a bili su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Kosovska policija u petak je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u vanrednom obraćanju javnosti da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da izazove krovoproliće u regionu, kao i da je Kurti jedini krivac za dešavanja na KiM.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare