Poskok od pola metra pronađen u dvorištu porodične kuće u Nišu

Poskok dužine od oko pola metra pronađen je u dvorištu porodične kuće kod Niša. Otrovnu zmiju našla je vlasnica kuće, a brzom reakcijom volontera iz Udruženja ZOO Planet, otrovnica je dislocirana van naseljenog mesta.

Kako su rekli iz ovog udruženja za Telegraf.rs, poskok je nađen u selu Bovan, a srećom brzo je primećen od strane vlasnika i niko nije povređen. Kako objašnjavaju, žena koja ga je pronašla ostala je vrlo pribrana i mirno čekala do dolaska ekipe.

– Poskok je nađen u dvorištu kuće. Žena je bila skroz pribrana, videla je odmah da je u pitanju otrovnica. Suprug i komšija su stajali pored i dežurali sve dok naša ekipa nije došla. U pitanju je selo Bovan pored Bovanskog jezera gde inače ima zmija – pričaju iz ove organizacije.

Mlada volonterka koja je specijalizovana za otrovnice brzo je reagovala, te nije ni moglo da dođe do nekog opasnijeg scenarija.

– Zmiju je bezbedno preuzela naša sertifikovana volonterka Tamara Ristić i dislocirala van naseljenog mesta – dodali su iz Zoo Planeta.

Iz udruženja savetuju građane da ostanu pribrani i smireni ukoliko dođu u kontakt sa otrovnicom, a najbitnije je da spreče fizički kontakt.

– Najbitnije je da ne paniče, da joj ne prilaze, ne hvataju rukama, nikako da je šutiraju najbolje je da obaveste Zavod za zaštitu prirode da bi ih uputili na dalje korake, a ako se nađu u prirodi puste zmiju da ode dalje – objašnjavaju sagovornici Telegrafa.

Poskok je najrasprostranjenija i najduža otrovnica u Srbiji. Naseljava kamenjare, kanjone i hrastove šume, može da se prepozna po malom rogu na vrhu glave i cik-cak šari na ledjima. Dužina tela je oko 60 cm, a u nekim slučajevima može biti dužine i do 100 cm.

Ukoliko imate dvorište, bitno je njegovo redovno održavanje odnosno košenje trave kao i da se ne ostavljaju otpaci hrane koji mogu da privuku glodare pa samim tim i zmije, apeluju iz Zoo Planeta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare