NAJVIŠE KONTROLIŠU AUTOBUSE: Ako putujete u Hrvatsku, evo šta smete da prenesete preko granice, A ZA OVO PIŠU KAZNE

Hrvatska je ove godine postala član Šengen zone, a TviterU se pokrenulo pitanje da li sada pregledaju više šta nosite sa sobom, kao i da li je dozvoljeno nošenje hrane.

„Zavisi ko ti se potrefi i od njihovog ličnog raspoloženja u tom momentu. Najviše buseve pregledaju“, „Išla sam dva puta. Prvi put su proveravali, drugi put ne. Zaista mislim da je do ‘raspoloženja’ ali svakako su veoma profesionalni i ljubazni.“

„Ne proveravaju svakoga, sve zavisi od sreće, ali ogromne su kazne za meso, voće i mlečne proizvode (može biti čak hiljadu evra i više), ne bih ti preporučila da rizikuješ. Posebno ako nosiš veće količine“, piše na Tviteru, dok su neki tvrdili da nisu imali nikakvih problema na granici, a sa sobom su nosili sve navedeno.

U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU i Šengena, ne smete sa sobom nositi meso ni mlečne proizvode. Međutim, smete da ponesete ograničenu količinu voća i povrća, jaja, proizvoda od jaja i meda, piše Dnevnik.hr.

Bez ograničenja

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste hleba, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se preneti i čokolade i slatkiši, testenina i rezanci, takođe termički obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati supe i poboljšivači ukusa. Imajte na umu da carinska tela na spoljnim granicama Šengena mogu sprovoditi pojedinačne provere, kao i provere prtljaga i vozila.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može uneti 20kg „svežih proizvoda bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva“. Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće i bilje, potreban je fitosanitarni sertifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen. Dozvoljeno je najviše dva kilograma mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Ako nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, oni će proizvodi biti zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Gotovina

Ukoliko preko granice mislite da ponesete više od 10.000 evra u gotovini morate da ih prijavite carinskim telima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete da dobijete kaznu.

Preko granice možete uneti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto alkohola ili dve litre ‘pojačanog’ vina (npr. šeri ili porto) ili penušavo vino, piše Nova.

Kod unosa duvana moguće je preneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 g duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih proizvoda, ali ne smete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrednosti do 300 evra po putniku ili 430 evra po putniku koji putuje vazdušnim ili morskim putem. Uz gorivo koje se nalazi u vašem rezervoaru, možete nositi najviše 10 litara goriva u gepeku. Ovo pravilo se primenjuje na sve vrste motornih vozila.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare