SRPSKA LISTA: Prekinuti dijalog s Prištinom dok se ne povuku Kurtijevi fiktivni gradonačelnici! VUČIĆ: Bićemo uz svoj narod na KiM

Srpska lista tražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića prekid dijaloga s Prištinom posle prekjučerašnjeg upada kosovske policije u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok na severu Kosova, kada je došlo do sukoba u kojima je povređeno nekoliko desetina ljudi. Predsednik je poručio da će zaštiti srpski narod, kao i da neće dozvoliti njegovo proterivanje sa KiM.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, precizirao je da dijalog treba da bude suspendovan sve dok se sa severa Kosova ne povuku „Kurtijevi fiktivni gradonačelnici“ i specijalci ROSU, te da je svaki razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima nelogičan i kontraproduktivan, piše Kurir.

Svakodnevna represija

– Nastavak razgovora s Kurtijevim režimom posle prekjučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja. Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dijalogu bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske snage ROSU sa severa KiM i sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu KiM – rekao je Rakić.

On je dodao da su Srbi sa severa Kosova ranije, prilikom napuštanja institucija, svima jasno rekli koji su uslovi povratka.

– Kurtijevo neprijateljsko delovanje nastavljeno je i posle napuštanja institucija. Kurti neprekidno i svakodnevno sprovodi represiju nad srpskim narodom. U petak smo otišli u Beograd da pošaljemo poruku mira, nismo se vratili kada su počeli incidenti jer smo dobili garancije Kfora da će stati između naroda i specijalnih jedinica, a to se nije desilo. Više nećemo ići nigde odavde, ni na kakve skupove! Ostaćemo uz svoj narod – poručio je Rakić.

Predsednik Vučić je juče poručio da će država sprečiti proterivanje svog naroda iz južne srpske pokrajine.

– Situacija je teška, režim u Prištini sprovodi teror nad našim narodom. Njihova je namera da izađu sa saopštenjem, da time nas zadovolje, a da se mi pomirimo sa onim što se naziva „nova realnost“, koja ne ide u prilog našem narodu i suprotna je sporazumima. Otpor srpskog naroda biće sve jači, mirnim sredstvima, nadam se. Ako budu napadnuti, siguran sam da će se braniti. Ne smemo da dozvolimo Krajinu i proterivanje našeg naroda – poručio je predsednik.

Prethodno je borbena gotovost oružanih snaga Srbije do daljeg podignuta na najviši stepen, a na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost dogovorene su sve neophodne bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Srbije, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašćen je da održava direktan kontakt s komandantom Kfora.

Dijalog bez smisla

Prema oceni Milovana Drecuna, šefa skupštinskog Odbora za KiM, Kurti je s namerom, zbog skupa u Beogradu, izabrao petak za incidente. On je rekao i da su incidenti „poslednja granica“ i da njenim prelaskom slede, kaže, opasne posledice.

– Prva posledica je širok sukob sa srpskim narodom. Druga je prekid dijaloga, o kome je sada besmisleno govoriti – istakao je Drecun i naglasio da Beograd preuzima akcije i diplomatske aktivnosti koje ne treba olako shvatiti, poput podizanja borbene gotovosti, jer to, kako kaže, sprečava Kurtija da krene u progon ljudi.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je da dijalog više nema smisla.

– Sad se vidi koliko je ZSO ključno pitanje. Ono mora da se reši i to je jedini način da se situacija kontroliše. Tek posle formiranja ZSO, povratka Srba u institucije i izbora možemo da pričamo o normalizaciji – rekao je Milivojević. Potez vlasti u Prištini osudili su i portparolka NATO Oana Lungesku, specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, Misija Kfora, kao i zemlje Kvinte, američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini i komesar za proširenje EU.

Policija otišla korak dalje

Video-nadzor ispred opštine Leposavić 

Na ulazna vrata opštine Leposavić, kao i na obližnju banderu, kosovska policija je postavila kamere za video-nadzor. Postavljanje kamera pratio je veliki broj medijskih ekipa, kao i građani koji su se tu zatekli, a događaj su obezbeđivali specijalci kosovske policije. Tri oklopna vozila i veliki broj džipova bili su parkirani ispred zgrade opštine.

Nova provokacija

Kosovska zastava na zgradi opštine Zvečan

Na zgradu opštine Zvečan juče je postavljena kosovska zastava. Na tom objektu su ranije bile zastave Srbije i Unmika, no nakon nasilnog upada u zgradu opštine prethodnog dana, juče su postavili i svoje obeležje.

Cinični Aljbin Kurti

Hvala policiji na profesionalnosti

Iako je u petak u sukobima povređeno desetak golorukih građana, premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti cinično je na svom Fejsbuk profilu poručio da je „zahvalan policiji na profesionalnom stavu u odbrani vladavine prava“?! Napade suzavcem i šok-bombama na okupljene Srbe Kurti je nazvao „neustrašivim i dostajanstvenim služenjem poretku Kosova“, posle čega je svima poželeo „lep vikend“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare