MINISTARKA FINANSIJA SAD POTVRDILA: Novi rok za sporazum da se izbegne bankrot

Američka ministarka finansija Dženet Jelen produžila je rok za podizanje granice američkog duga rekavši da bi vlada Sjedinjenih Država mogla da bankrotira ako se do 5. juna ne postigne sporazum između demokrata i republikanaca!

Trenutno je granica zaduživanja federalnih vlasti u SAD postavljena na 31.400 milijardi dolara, prenosi Kurir.

Svetska kriza

Ranije je rok bio do 1. juna, a Jelenova tvrdi da sada Beloj kući i pregovaračima iz Kongresa, koji je pod kontrolom Republikanske stranke, daje više vremena.

– U suprotnom, ako se sporazum ne postigne, Sjedinjene Države naći će se u situaciji da kasne ili da uopšte ne mogu da ispune svoje finansijske obaveze, bilo u pogledu isplate zarada i penzija, bilo svojim poveriocima – rekla je ona. U slučaju da se sporazum ne postigne, došlo bi do velikog potresa. Ekonomisti navode da bi Sjedinjene Države pogodile velika recesija i propast tržišta, što bi se proširilo na globalnu ekonomiju.

Prema izvorima bliskim Beloj kući, predsednik Džozef Bajden je spreman na kompromis s republikancima. Njih predvodi Kevin Mekarti, predsednik Predstavničkog doma Kongresa, koji traže smanjenje javne potrošnje kao uslov za sporazum.

– Jedini put napred je dogovor između stranaka. Zbog toga verujem da ćemo doći do sporazuma koji će nam omogućiti da idemo dalje i da zaštitimo marljive Amerikance u ovoj zemlji – rekao je Bajden.

Smanjiti potrošnju

Republikanci traže da se ograniči javna potrošnja na sve osim na vojsku i na veterane. Bela kuća je spremna da odustane od plana da se izdvoje veća sredstva za poresku službu IRS kako bi se zaposlilo još revizora za kontrolu bogatijih Amerikanaca. Na drugoj strani Mekarti ima problema s desnim krilom republikanaca, koje ne prihvata nikakav sporazum bez zaista velikih rezova u potrošnji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare