DEVOJKU IZ NIŠA UJELA OTROVNICA Dr Božić otkrila kako prepoznati koja je zmija u pitanju i šta se nikako ne sme raditi 

Devojka je u svesnom je stanju i nije životno ugrožena, a simptomi su ukazivali da se radi o zmiji otrovnici

Prošlog vikenda u selu Ostrovici kod Niša, devetnaestogodišnju devojku ujela je zmija, a kako navode u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, ona je zadržana na Klinici za infektivne bolesti radi opservacije i praćenja. U svesnom je stanju i nije životno ugrožena, a simptomi su ukazivali da se radi o zmiji otrovnici.

U izjavi za RTS, dr Verica Božić dala je nekoliko dragocenih saveta kako se sačuvati od ujeda zmije, ali i šta je najvažnije učiniti ako nam se to dogodi.

Stanje devojke je stabilno i nju su najpre zbrinuli lekari Zavoda za urgentnu medicinu.

„U aprilu i maju, kada zmije izlaze iz svojih staništa, uvek imamo pojedine slučajeve ujeda, tako da je mnogo bitno biti oprezan“, rekla je za dr Verica Božić i savetovala nošenje adekvatne obuće, štapa koji bi poslužio u slučaju da je potrebno da se reaguje.

Takođe, zmiju nikada ne treba da dirate golim rukama, kao što se dogodilo u ovom slučaju.

Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim. Nekada postoji samo jak bol, kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja i mobiliše ako se radi o ekstremitetu. Ukoliko se radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu Hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku„, rekla je dr Božić.

Prema njenim rečima, ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to, kako tvrdi, neće pomoći. Doktorka Božić je potvrdila i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica:

„Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam je znak“.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare