„BRUTALNI RAT JE PRETNJA CELOM SVETU“ Lideri G7 pozvali Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, Peking burno reagovao na poruke iz Hirošime

Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) istakla je danas da brutalni agresivni rat Rusije predstavlja pretnju celom svetu kršeci fundamentalne norme, pravila i principe međunarodne zajednice.

– Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira – saopštili su lideri G7, preneo je AP

G7 je pozvala Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže „konstruktivne i stabilne odnose“ sa Pekingom, prepoznajuci važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini.

– Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine – navodi se u saopštenju.

Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujuci direktne razgovore sa Ukrajinom, naveli su lideri G7.

Saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu, istakli su lideri G7, pozivajuci na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Oni su, međutim, izrazili „ozbiljnu zabrinutost“ zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da ce upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom.

G7 se ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujuci na Tibetu, u Hongkongu i krajnjem zapadnom regionu Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.

Lideri G7 su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile, navodi agencija.

– Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine – navodi se u saopštenju.

Lideri G7 pozvali su na „svet bez nuklearnog oružja“, pozivajući Rusiju, Iran, Kinu i Severnu Koreju da prestanu sa nuklearnom eskalacijom i posvete se neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Lideri G7 su u petak pozvali sve učesnike sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora da „nastave i u potpunosti sprovode neometano funkcionisanje u svom maksimalnom potencijalu onoliko dugo koliko je potrebno“.

Ugovor je ranije ove nedelje produžen za još dva meseca.

Kina se žalila Japanu

Kina se oštro protivi zajedničkom saopštenju grupe G7 na samitu u Hirošimi i zbog toga se žalila Japanu kao zemlji domaćinu, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da je G7, ne uzimajući u obzir zabrinutost Kine, napala Peking mešajući se u unutrašnje stvari te zemlje, uključujući pitanje Tajvana, prenela je agencija Rojters.

Kina je izrazila nezadovoljstvo i protest kod zemlje domaćina – Japana, navodi se u saopštenju.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare