AMERIKA ĆE PODRŽATI OBUKU UKRAJINSKIH PILOTA: Šta je još Bajden otkrio liderima G7?

Zvaničnik SAD-a je ponovio američki stav o vojnoj pomoći Ukrajini, rekavši da je ona do sada bila prvenstveno fokusirana na pripremu Kijeva i obezbeđivanje oružja, opreme i obuke koja mu je odmah potrebna za borbu.

Američki predsednik Džo Bajden je rekao u petak liderima G7 da će Sjedinjene Američke Države podržati napore za obuku ukrajinskih pilota za napredne avione, uključujući F-16, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN.

Ne očekuje se da će se zajednička obuka desiti u SAD, rekao je zvaničnik, a verovatno će se u potpunosti desiti u Evropi. Ali američko osoblje će učestvovati u obuci zajedno sa saveznicima i partnerima, rekao je zvaničnik. Očekuje se da će biti potrebno nekoliko meseci da se završi.

„Kako se obuka bude odvijala u narednim mesecima, naša koalicija zemalja koje učestvuju u ovim naporima odlučiće kada će, ko i koliko obezbediti aviona„, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je ponovio američki stav o vojnoj pomoći Ukrajini, rekavši da je ona do sada bila prvenstveno fokusirana na pripremu Kijeva i obezbeđivanje oružja, opreme i obuke koja mu je odmah potrebna za borbu.

„Razgovori o unapređenju ukrajinskog vazduhoplovstva odražavaju našu dugoročnu posvećenost odbrani Ukrajine„, rekao je zvaničnik. 11482464 (1).jpg Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKInone

Borbeni avioni

Najviši ukrajinski zvaničnici su poslednjih meseci javno lobirali za avione F-16 proizvedene u SAD, tvrdeći da su im hitno potrebni za odbranu od ruskih raketnih napada, kao i od napada dronovima.

Bajdenova administracija je signalizirala evropskim saveznicima poslednjih nedelja da će im SAD dozvoliti da izvoze borbene avione F-16 u Ukrajinu, rekli su izvori za CNN, iako SAD i dalje nerado šalju svoje F-16 u Kijev.

U martu su SAD ugostile dva ukrajinska pilotau vojnoj bazi u Tusonu, Arizona, kako bi procenili njihove veštine koristeći simulatore letenja i procenili koliko će im vremena trebati da nauče da upravljaju raznim američkim vojnim avionima, uključujući F-16. Kongres je u budžetu za 2023. godinu izdvojio novac za takvu obuku.

Portparol premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rišija Sunaka rekao je ranije ove nedelje da Velika Britanija i Holandija žele da formiraju „međunarodnu koaliciju“ ne samo za nabavku aviona za Ukrajinu, već i za obuku ukrajinskih pilota na lovcima četvrte generacije, koji su napredniji od ukrajinske flote.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare