Dečak povređen u školi na Vračaru prebačen na Institut: Danica Grujičić o stanju povređenih u dva masakra

Ministarka zdravlja prof. dr  Danica Grujičić izjavila je danas da svi povređeni u dva masakra u SRbiji pokazuju znake oporavka, da su svi stabilni, da je samo jedna osoba u intenzivnoj nezi, a da je dečak povređen u školi na Vračaru iz KCS prebačen u Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić„.

 Što se tiče povređenih u pucnjavi u školi nastavnica i devojčica koji su u Kliničkom centru su stabilne. Što se tiče dečaka kojem je povređena kičmena moždana on je preveden u Institut za majku i dete, da se odvikada od respiratora. Urađena je traheotomoja da bi lakše disao, on je svestan, komunikativan,  govori, pokreće levu ruku, postoje značajna oštećenja kako kičmene moždine tako i perofernih nerava za desnu ruku, ali tu je još rano o bilo čemu govoriti s obzirom na to da je prošlo tek dve nedelje. Kakve će definitivne posledice biti , ne znamo, on ima svoje disanje ali mora još da ima potporu respiratora. I pošto je dete mislim da je dobra odluka da se prebaci u Institut za majku i dete da se tamo polako odvikava sa dečjim anesteziolozima i i pulmolozima od respiratora – kazala je ministarka.

Što se tiče ostalih povređenih samo jedan pacijent je na intenzivnoj nezi, intubiran.

– On ima svoje disanje. To je onaj momak koji je bio u KBC „Dragiša Mišović“ koji je preveden naknadno i on je u ovom trenutku u najtežem stanju. Ostali su stabilni, i čovek koji je imao povredu kičme, i momak koji je imao drenažu grudnog koša. I ovaj u intenzivnoj pokazuje znake oporavka, ali o definitvnim posledicama jako je rano govoriti. Tek kroz koju nedelju, mesec dana, dva, za pojedine šta će biti definitvne posledice tek za godinu ili dve dana ćemo znati. Čeka ih dugotrajan oporavak – navela je prof. dr Grujičić.

Ministarka je kazala da je dečak iz škole stabilno ali da kod povreda vatrenim oružjem nikada ne možemo da budemo sigurni da će se sve završiti dobro.

– Čak i posle nekoliko nedelja, čak i posle par meseci uvek može nešto da se iskomplikuje, pogotvo ako postoji neki problem pokretanja ruku, nogu, disanja i slično. Važno je da svi pokazuju znakove oporavka – kazala je prof. dr Grujičić, prenosi Telegraf.

Ona je kazala da su neuropsohijatri razgovarali sa svim pacijentima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare