VELJA HOĆE DA PREKINE SUĐENJE I NADA SE PROMENI VLASTI! Otkrivamo: Tajni plan konsiljerea klana Belivuk-Miljković

Okrivljeni nisu na ozbiljan način ugrozili status trojice okrivljenih saradnika jer nisu pružili nijedan dokaz, tumači advokat Ivan Ninić.

Veljko Belivuk i Marko Miljković svesno opstruišu suđenje klanu optuženom za sedam monstruoznih ubistva i druga teška krivična dela, svesni da ih svedočenja trojice svedoka-okrivljenih Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića teraju na doživotnu robiju. Strategiju opstrukcije osmislio je njihov advokat Dejan Lazarević, koji je uhapšen i optužen s grupom Darka Šarića za pokušaj ubistva i zločinačko udruživanje.

Upućeni kažu da Lazarević, poznat kao mafijaški konsiljere, ni u kućnom pritvoru ne miruje, nego instruiše vođe klana s Partizanove tribine kako da se brane, odnosno kako da kupe vreme da oduže suđenje što je više moguće. Odbrana i vođe klana su u ponedeljak, po saslušanju Spasojevića, tražili izuzeće postupajućih tužilaca, javnog tužioca za organizovani kriminal, sudskog veća, kao i predsednika Višeg suda u Beogradu, zbog čega je suđenje odloženo i pitanje je kada će biti zakazan nastavak.

– Iza kulisa, Lazarević je i dalje najuticajniji u klanu Belivuka, koji je vidno potonuo s njegovim hapšenjem u aprilu prošle godine. Otkad je pušten iz pritvora sredinom februara, Belivuk i Miljković su živnuli jer su ponovo uspostavili vezu s njim. Lazarević im preko posrednika šalje poruke i podučava ih kako mogu da ometaju postupak, a u nadi da će doći do promene vlasti i političke klime koju su, prema navodima svedoka-okrivljenih, vojnici klana Belivuk planirali da izazovu napadom na predsednika Srbije – kaže izvor Srpskog telegrafa upoznat sa slučajem.

Zastupnici porodica žrtava klana nisu iznenađeni taktikom optuženih, a advokat Ivan Ninić, koji zastupa Sanju, majku ubijenog Gorana Mihajlovića, kojeg je, prema optužnici, klan usmrtio u kući strave u Ritopeku, pa ga zapalio na lomači u Surduku, kaže da Belivuk i Miljković samo kupuju vreme zahtevima koje su izneli u ponedeljak.

– Iz mog ugla, ovo je vid opstrukcije postupka koji neće imati za rezultat izuzeće tužilaca i sudija. Oni su mogli da podnesu krivične prijave i paralelno da vode drugi postupak. Optuženi i njihovi branioci nisu ukazali na bilo šta novo. Njihove primedbe iz besa i revolta isključivo se odnose na kvalitet iskaza okrivljenih saradnika, ali oni nisu na ozbiljan način ugrozili status trojice okrivljenih saradnika jer nisu pružili nijedan dokaz. Njihovi zahtevi će biti odbijeni i verujem da će im s više instance odgovoriti da mogu na iste stvari da ukažu kroz žalbe na presude. Time će se nastavak suđenja pomeriti za mesec ili dva – rekao je advokat Ninić.

On dalje navodi da su providne namere odbrane, ali da sud ima mehanizme da se izbori s njima.

– Kroz pretnje da neće učestvovati u daljem suđenju i da će otkazati punomoćje advokatima, oni šalju poruku da će i time suđenje opstruisati i prolongirati nastavak istog. Sud će im u tom slučaju dodeliti advokate po službenoj dužnosti koji će tražiti vreme od nekoliko meseci za upoznavanje s predmetom. A onda će optuženi tražiti da im vrate njihove branioce. Ipak, sud tada može da im izrekne kazne zbog procesne nediscipline – objašnjava Ninić.

Paravojne jedinice od trgovine kokainom

Pojašnjavajući da prisnost vođa klana sa Lazarevićem nije upitna jer ga zdušno brane kad se spomene u sudu, naš izvor kaže da njihovi aktuelni advokati govore ono što im se servira i podseća na Skaj prepisku Radoja Zvicera, „kavačkog“ vođe, za koji radi Belivukov klan, s prljavim crnogorskim policajcima u kojoj im poručuje da su spremni za formiranje paravojnih jedinica jer im cveta kokainski biznis.

Belivukov advokat: Prinuđeni smo da tražimo izuzeće

Nikola Jerković, advokat dvojice vođa i 13 članova klana, tvrdi da je odbrana bila prinuđena da traži izuzeće tužilaca i sudija i da su neosnovane optužbe da okrivljeni i njihovi advokati namerno prolongiraju postupak. On pak nije želeo da komentariše navode da Dejan Lazarević i dalje rukovodi odbranom.

– Načinjene su frapantne povrede Zakonika o krivičnom postupku i došlo je do nenadoknadivih procesnih grešaka. Tužilaštvo i sud su krivi za odugovlačenje postupka, a ne mi. Oni su bili dužni da krivično gone i procesuiraju okrivljene saradnike za krivična dela koja su na glavnom pretresu priznali da su učinili, al to nisu učinili, zbog čega sumnjamo u njihovu pristrasnost – rekao je Jerković, navodeći i mogućnost da svedoci-okrivljeni nisu govorili istinu i da bi sud u tom slučaju morao da im ukine status saradnika.

Advokat Jerković ističe da su zahtevi podneti isključivo u cilju borbe optuženih i njihovih branilaca za sprovođenje zakonitog suđenja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare