MEDVEDEV: Ništa nas ne sprečava da oružje rasporedimo i na ruskom delu Evrope

Rusija, pošto je raskinula Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je za nju odavno izgubio na važnosti, može slobodno da raspoređuje oružje gde želi, kako bi zaštitila svoje nacionalne interese, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

„Ruska duma je raskinula CFE. Ovaj dokument je za nas izgubio relevantnost još 2007. Ali sada, čak i u skladu sa ranije suspendovanim međunarodnim obavezama, ništa nas ne sprečava da svoje oružje postavimo tamo gde želimo da zaštitimo nacionalne interese. Uključujući i naš ruski deo Evrope“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Maksimalno ćemo povećati proizvodnju naoružanja, nastavio je Medvedev, vojne i specijalne opreme i naoružanja.

On je „pozdravio“ lidera Francuske Emanuela Makrona, poručivši da je po njegovoj logici, ovo takođe geopolitički poraz Rusije.

Podsetimo, Makron je u intervjuu za „Opinion“ kazao da je Rusija pretrpela „geopolitički poraz“, započela proces „vazalne zavisnosti od Kine“ i „dovela u sumnju svoje istorijske saveznike“.

Državna duma je danas na plenarnoj sednici usvojila zakon o otkazivanju, Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE). Ovaj Sporazum, potpisan 19. novembra 1990. u Parizu, ograničava količinu teškog naoružanja na prostorima od Atlantskog okeana do Urala. Na snagu je stupio 1992, a u Istanbulu je 1999. potpisana obnovljena verzija dokumenta.

Ruska Duma je u međuvremenu ratifikovala ovaj sporazum, ali to nije učinila ni jedna od članica NATO-a. Moskva je optužila Alijansu da je svojim širenjem na istok značajno narušila odnos vojnih snaga na Starom kontinentu, čime je u ozbiljnu sumnju dovedena i sama suština CFE.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare