UŽASNE VESTI ZA KIJEV! AMERIKA VIŠE NEMA ČIME DA IH NAORUŽAVA?! Vremena je sve manje, Vašington do leta mora nešto da promeni, inače…

Pentagon bi već sredinom leta mogao da ostane bez novca za naoružavanje Ukrajine.

SAD su poslale milione artiljerijskih granata, tenkove, oklopna vozila i sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, ali je od prvobitnog paketa, vrednog 48 milijardi dolara, ostalo još samo šest milijardi, prenosi „Politiko“. 

To znači da bi američko finansiranje oružja Kijevu moglo da prestane već sredinom ovog leta.

Bajdenova administracija šalje Kijevu otprilike milion dolara nedeljno. Ovog meseca, SAD su najavile novi paket od 1,2 milijarde dolara u dronovima, artiljeriji i sistemima protivvazdušne odbrane.

Neki poslanici u Kongresu procenjuju da će pomoć Kijevu isteći već u julu. 

Na brifingu sa zvaničnicima administracije, senator Ben Kardin rekao je da će tokom nekoliko narednih meseci biti dovoljno sredstava za Ukrajinu. 

– Ako moram da nagađam, verovatno će sledeći paket stići u septembru – rekao je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Majkl Mekol.

Rasprava o budžetu komplikuje stvari za Kijev

Kongres će nekoliko narednih meseci provesti u debati o budžetu za odbranu za 2024. godinu, što bi moglo da zakomplikuj enove pakete pomoći Kijevu.

Predstavnik manjine u Senatu Džon Tun tvrdi da će se republikanci na kraju složiti oko pomoći Ukrajini, ističući snažnu podršku lidera Republikanske stranke.

– Iako postoje različita mišljenja, velika većina republikanaca veruje da je potrebno da Ukrajina pobedi i da je ishod rata važan, ne samo za taj region, već i za Sjedinjene Države i interese naše nacionalne bezbednosti – rekao je on.

Mark Kankijan, viši savetnik u Centru za strateške studije, rekao je da do kraja očekuje nekoliko manjih paketa.

Senator Marko Rubio, potpredsednik Komiteta za obaveštajne poslove Senata, smatra da bi bila greška da Bajdenova administracija pristane na dodatno finansiranje Ukrajine.

– Izgleda da u Kijevu očekuju još. Oni će sigurno tražiti još novca – rekao je Rubio. „Mislim da je to greška.“

Bela kuća je spremna za novi paket pomoći Kijevu, rekao je visoki zvaničnik administracije koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da je administracija „potpuno posvećena“ podršci Kijevu.

Ipak, na leto svaki predlog Bele kuće će se suočiti ne samo sa žestokom debatom o gornjoj granici duga, već i sa protivljenjem grupe republikanaca, koji zahtevaju smanjenje vojne potrošnje.

Zelenski: Oklopna vozila stižu u Serijama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da nova oklopna vozila, koja su obećale SAD, „stižu u serijama“, što je u suprotnosti sa izjavom generala Evropske komande Kristoferom Kavolijem, koji je prošlog meseca pred Kongresom izjavio da je Ukrajina dobila preko 98 odsto borbenih vozila koje je tražila.

– Uveren sam da smo isporučili sav materijal koji im je potreban – rekao je Kavoli Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma.

Kolinsova, kao i drugi poslanici sa kojima je „Politiko“ razgovarao, nisu bili precizni o iznosu sledećeg paketa pomoći.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare