AMERIČKI AMBASADOR HIL: Događa se istorijska promena jer Albanija i Srbija rade zajedno kao nikada pre

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da se događa istorijska promena jer Albanija i Srbija rade zajedno kao nikada ranije.

Hil je naveo da je nedavno bio u Albaniji i da je od jednog višeg zvaničnika čuo da je jedna od najbojih stvari koja se desila Albaniji otvaranje granica kroz sistem Otvorenog Balkana.

On je rekao da je pitanje približavanja ekonomskih tržišta regiona na mnogo načina glavnih izazov ovog veka, jer je krajem prošlog veka došlo do udaljavanja velikih država na Balkanu i da je glavno pitanje za početak ovog veka, definisanje načina kojima bi se države koje su se udaljile ponovo sastale u okviru jednog ekonomskog tržišta.

„Ne želimo da nepoverenje bude faktor koji će da spreči olakšavanje trgovine“, rekao je Hil na Regionalnoj konferenciji o olakšavanju trgovinskih odnosa balkanskih zemalja u organizaciji USAID, Svetske banke i Vlade Švajcarske, prenosi Kurir.

On je dodao da je izazov to što je na Balkanu nastalo mnogo granica.

„Te granice ne bi trebalo da dele nego da spajaju zemlje. Postoje brojni napori u regionalnim integracijama. A jedan od njih na Balkanu je ovo što je pomenuo ministar (Tomislav) Momirović, a ja ću da ponovim jer veoma podržavam inicijativu „Otvoreni Balkan“ koja teži da pozove sve zemlje zapadnobalkanske šetorke da se pridruže i da bez obzira na njihov status mogu da rade zajedno i da rade na otvaranju granica“, poručio je Hil.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare