OZBILJNO UPOZORENJE IZ VAŠINGTONA: Amerika mora da plaća svoje račune ili će svi biti uzdrmani 

On je dodao da bi nemogućnost plaćanja računa od strane vlade SAD, oštetio američku, ali i svetsku ekonomiju u predstojećem periodu.

Adejemo je za američki radio NPR rekao da će doći do povećanja troškova zaduživanja, kao i da će ljudi biti manje spremni da ulažu u imovinu zasnovanu na dolarima, prenosi Rojters.

Republikanski predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti istakao je da su Kongres i Bela kuća još uvek daleko od postizanja dogovora o planu za podizanje granice državnog duga.

Američki Kongres ima sve manje vremena da postigne dogovor o podizanju gornje granice duga savezne vlade, koja sada iznosi 31,4 biliona dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti da pozajmljuje novac i, istovremeno, da je dovedena u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo poverenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je ranije da bi vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Republikanci u Predstavničkom domu zahtevaju da se prethodno drastično smanji potrošnja i ponište neke odluke demokratskog predsednika SAD Džozefa Bajdena, uključujući njegov program otpisivanja studentskih kredita i poreske olašice za zelenu energiju.

S druge strane, Bajden insistira na podizanju gornje granice duga bez ikakvih uslova, a kaže da se o tom pitanju ne može pregovarati.

Gornja granica američkog državnog duga je podizana, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare