„Vlahović je provocirao, nije smeo to da radi!“ Skandalozna izjava čuvenog Italijana posle uvreda na račun Srbina 

Ne stišava se bura oko Dušana Vlahovića i ispoljenog rasizma u Bergamu na meču Atalante i Juventusa prošle nedelje. Srbin se našao na udaru domaćih navijača skandiranjem „Go*no cigansko“, na šta im je uzvratio golom i prstom preko usana u pobedi Stare dame 2:0.

Kroz slične stvari je prolazio Romelu Lukaku, ali su se u oba slučaja sudije Davide Masa i Danijele Doveri poneli neljudski davajući im žute kartone jer su reagovali na provokacije s tribina. Doduše, karton je naknadno ukinut Belgijancu, ali Srbinu još uvek nije i vrlo verovatno neće.

Sada je usledila skandalozna reakcija Đanluke Rokija, čoveka zaduženog za suđenje u Seriji A i B, koji iza sebe ima dugu karijeru arbitra u elitnom rangu italijanskog fudbala. On smatra da Lukakov predmet ne može da se poredi sa Vlahovićevim.

– Indikacije koje smo dali sudijama su bile da igrač koji je podvrgnut rasizmu ne sme da dobije žuti karton. Masa nije znao za prošlost, za gest koji je Lukaku već napravio ranije, i iz tog razloga žuti karton je bio u pravu, mislio je da je to provokativno, ali nije. Dali smo znak da prekinemo meč na minut-dva da damo jasan signal protiv rasizma… Naša kategorija se bori protiv toga i dosledni smo u tome – rekao je Roki.

Zatim je objasnio slučaj Vlahovića u Bergamu.

– Ako Doveri trči za njim i kaže mu da ne ide ispod tribine navijača Atalante i da ne sme to da radi. U suprotnom, postaješ provokator. Razumemo Vlahovića potpuno, kao i slučaj rasizma, ali se i greši.

Roki je otišao korak dalje i apelovao na fudbalere da pomognu sudijama na terenu.

– Igrači moraju da nam pomognu, jer ako postanete provokator nastaje problem jer ne postoji samo Serija A već i niže kategorije. Ne smemo da pravimo epizodu rasizma. Tražimo od igrača da pruže podršku sudijama. Danas pravila ne predviđaju odgovor na uvrede, razumeli smo problem i idemo da ga rešimo – završio je Roki panel u Milanu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare