TOPI SE ERDOGANOVA PREDNOST Broje se glasovi na izborima u Turskoj, opozicija optimistična, Kiličdaroglu tvrdi: „VODIMO“ 

Sa oko 61% prebrojanih glasova, prema državnoj novinskoj agenciji Anadolija jaz između dva vodeća predsednička kandidata se smanjuje.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan sada ima 51,56%, sledi njegov opozicioni rival sa levog centra Kemal Kiličdaroglu sa 42,61%, a nacionalista Sinan Ogan ima 5,32%.

Prema prethodno objavljenim rezultatima nakon prebrojanih manje od 30 odsto glasova, Erdogan je imao veću prednost sa 55,03 odsto glasova, dok je glavni kandidat opozicije Kiličdaroglu osvojio 39 procenata glasova, preneo je ranije CNN pozivajući se na Anadoliju.

Međutim, treba istaći da se najviše očekuje od glasova u najvećem gradu Istanbulu.

Opozicija optužuje Anadolu da je prvo emitovala prebrojane glasove AKP u iskrivljenoj slici ukupnog rezultata i kaže da su oni u prednosti.

Najveća opoziciona partija, Republikanska narodna partija (CHP) vodi paralelno prebrojavanje tako što postavlja svoje posmatrače kod svake glasačke kutije i fotografiše svaki glasački listić dok se prebrojava.

„Prema našim rezultatima, sa 23,87 odsto prebrojanih glasova, ispred je Kemal Kılıcdaroglu“, rekao je Mansur Javaš, koji je i gradonačelnik Ankare, dodajući: „Ovi podaci dolaze iz cele Turske i mogu reći da smo u vođstvu u Istanbulu i Ankari.”

Kılıčdaroglu je kratko tvitovao: „Mi vodimo“.

Kiličdaroglu vodi u Istanbulu

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) saopštila je da rani rezultati izgledaju pozitivno za Kiličdaroglua.

Faik Oztrak, portparol stranke, rekao je u televizijskom govoru: – Prema podacima koje smo do sada dobili, na tabelu gledamo veoma pozitivno. Kada broj otvorenih glasačkih kutija dostigne značajnu cifru, počećemo da objavljujemo broj glasova.

Šef CHP stranke u Istanbulu i vodeća opoziciona ličnost Džanan Kaftandžıoglu je objavio prve rezultate iz tog grada i oni prednost ipak daju Kiličdarogluu.

Sa 15% glasačkih kutija unetih u sistem u Istanbulu, situacija je takva da je Kiličdaroglu u vođstvu sa 51,33% glasova, a Erdogan ima 43,94, dok Sinan Ogan ima 4,45%.

Čini se da je ovaj potez osmišljen da smiri zabrinute opozicione birače dok se prebrojavanje nastavlja.

U međuvremenu, već je počelo da se govori o opasnosti od nameštenih izbora.

„Nikada ne ostavljajte glasačke kutije bez nadzora, ni na trenutak, bez obzira na sve“, rekao je Kiličdaroglu, glavni Erdoganov protivnik na Tviteru.

„Želim da pozovem naše heroje demokratije. Nikada ne ostavljajte glasačke kutije dok se ne dostavi konačni potpisani izveštaj o glasačkim kutijama“, napisao je on.

Turska vrhovna izborna komisija nešto ranije je ukinula zabranu izveštavanja o izbornim rezultatima, koja je izvorno bila na snazi ​​do 21 sat po lokalnom vremenu.

Ali, ko je pobedio, ostaće još neko vreme neizvesno.

Ako bilo koji kandidat može da obezbedi polovinu predsedničkih glasova, biće krunisan pobednikom – ako ne uspe, trka će ići u drugi krug.

Šest opozicionih partija udružilo je snage, birajući opozicionog lidera Kemala Kiličdaroglua za svog kandidata.

Biračka mesta širom Turske zatvorena su u 17 časova po lokalnom vremenu ili u 16 ​​časova po srednjeevropskom vremenu.

Građani te zemlje glasali su danas na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 mesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a prvi put je glasalo više od 4,9 miliona turskih državljana.

Podsetimo, poslednje ankete su davale veće šanse Kiličdarogluu nego Erdoganu.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare