„SISTEM MORA DA SE MENJA“ Slavica Đukić Dejanović o masakrima u Srbiji: Edukacija već u vrtiću, kako tako mlada osoba ne bi odrasla u delikventa 

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da smo zapostavili psihološko funkcionisanje kao važan segment života i da se mora pridavati veći značaj prevenciji i ranom dijagnostikovanju specifičnosti u ponašanju mladih ljudi.

– Napravljeni su prvi izvanredni koraci koji treba da se produbljuju, i koji nisu rešenje već početak rešenja – rekla je za Đukić Dejanović komentarišući mere države kao odgovor na nedavna masovna ubistva u Beogradu i u selima kod Mladenovca i Smedereva.

Ona je ocenila da su te dve tragedije trajna trauma za one koji su izgubili najmilije i ogromna za sve nas.

– Svi zajednički moramo učestvovati u tome… Sistem će morati da se menja, a pored dijaloga, jako je važna edukacija – rekla je Đukić Dejanović.

Kako je objasnila, policajci koji će biti prisutni u školama, njih 1.200, moraju biti edukovani na pravi način, sa iskustvima stručnjaka. Moraju da rade u timu, a ako se to ne ispuni, može se dogoditi da najbolja namera države, da se poveća sigurnosti deci i roditeljima, ne dovede do cilja koji je pravi i kome težimo.

– Nama u sistemu je potrebna edukacija za preveniranje najdrastičnijih situacija koje mogu odneti živote. Mislim da sistem mora da ima kao prioritet timsko uključivanje u rešavanje problema, a stručnjaci različitih profesija moraju naći konsenzus – smatra Đukić Dejanović.

Potrebna edukacija u obdaništima

Ona je navela primer obdaništa, u kojima je, kako smatra sagovornica, takođe potrebna edukacija.

– Vi ćete imati decu od kojih će samo neka biti specifična u ponašanju, biće agresivna i ljutiće se na male povode. Njih ne smemo stigmatizovati, i sa njima sve nadležne profesije treba da se uključe i moraju imati određeni kontakt kako bi dali na kvalitetan način svoj doprinos da takva mlada osoba odrasta u socijalno prihvatljivog čoveka, a ne delinkventa – objasnila je ona.

Ona smatra da je femicid, koji se dogodio u poslednjem periodu kod nas u zemlji, alarm da je porodično nasilje, nasilje u školi, kao i sajber nasilje naša realnost.

Ona je poručila da je potrebno da se svi uključe u savladavanje problema i da je potreban timski rad i fleksibilnost, obrazovanje, uključivanje psihijatrijske struke i policije, svih zajedno.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare