U BURIĆE ZA KUPUS SAKRILI 2,7 MILIONA EVRA! Otkrivamo šta je sve zaplenjeno od članova moćne narko-bande

U vilama pripadnika „Balkanskog kartela“ pronađeni luksuzni automobili, nakit i satovi vredni najmanje dva miliona evra, kao i ogromna količina eksploziva i pušaka. U tri plastična bureta, zakopana u podu jedne vile, nađena enormna količina keša.

Policija je u četvrtak prilikom hapšenja 13 pripadnika moćnog „Balkanskog katela“ u tri grada u Srbiji u njihovim vilama pronašla ogromnu količinu keša, oružja i eksploziva. U tri plastična bureta za kupus, koja su bila zakopana u podu jedne vile, otkriveno je čak 2,7 miliona evra u kešu, a oduzeta su i luksuzna vozila, nakit i satovi vredni najmanje dva miliona evra. 

U sanduku ispod jednog kreveta pronađena je i velika količina eksploziva i nekoliko savremenih pušaka i pištolja.

Provaljeni preko Skaja

Kako saznajemo u policiji, hapšenja i pretresi obavljeni su u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu, a kao vođe kartela označeni su Mladen Lazarević (43) i Miroslav Starčević (44), zvani Deda ili Đeneral.

– Osumnjičeni su učestvovali u krijumčarenju više tona kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko Zapadne Afrike, kao logističko-tranzitne podrške. Konkretno, reč je o oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi na Holandskim Antilima, zatim 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Haseltu u Belgiji, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjena u Roterdamu u Holandiji, sve tokom 2020. godine. Dokazi o njihovoj umešanosti u šverc droge prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Skaj, koju su izvršili pripadnici srpske policije –kaže naš sagovornik. 

Kako dodaje, pretresom luksuznih stanova i vila osumnjičenih, otkrivene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača. 

– Tom prilikom pronađeni su i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, kao i perike i silikonske maske koje koriste plaćene ubice u mafijaškim likvidacijama. Većina eksploziva bila je sakrivena u sanduku ispod kreveta u jednoj kući – napominje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je što je većina zaplenjenog keša bila sakrivena u tri plastična bureta, koja su bila zakopana ispod poda jedne vile.

– Prilikom pretresa stanova i kuća nađena je izvesna količina novca, ali najveći deo, čak 2,7 miliona evra, bio je sakriven u tri zakopana bureta. Sumnja se da je sav taj novac stečen prodajom narkotika. Takođe, u garažama luksuznih vila pronađeno je i zaplenjeno 15 skupocenih automobila i džipova, a oduzeto je i nekoliko satova marke „roleks“ i „brajtling“, kao i veća količina zlatnog nakita. Vrednost vozila, satova i nakita procenjena je na više od dva miliona evra – rekao je naš sagovornik.

Evropol je saopštio da je „Balkanski kartel“ razbijen u okviru međunarodne akcije, u kojoj je uhapšeno 13 osoba u Srbiji i još deset u Holandiji.

Gašić: Čestitam našim policajcima

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je policajcima na uspešnoj i profesionalno izvedenoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova će svim raspoloživim kapacitetima i u saradnji sa svojim pouzdanim međunarodnim partnerima nastaviti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala – poručio je ministar.

„U saradnji sa Francuskom, Belgijom i Holandijom, i uz podršku Evropolove jedinice za droge, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i da mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta. Operacija je rezultirala uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom na Balkanu. Dana 11. maja u Srbiji i Holandiji izvršene su koordinisane racije uperene i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije droge. Ranije je, 2021. godine, još sedam članova ‘Balkanskog kartela’ uhapšeno u Belgiji. Još dve osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih dela u Srbiji i u Peruu“, piše u saopštenju.

Nasilje i pljačke

U Evropolu napominju da su ključne informacije o kartelu dobijene analizom šifrovanih aplikacija koje su pripadnicima kartela služile za komunikaciju.

– Nedavno uklanjanje tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Enkročet, Skaj ECC i Anom – razotkrilo je prevlast balkanskih kriminalaca u globalnoj trgovini kokainom. Ova banda je bila poznata u podzemlju po svom nasilju, ali i umešanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je i bivši vođa zloglasne kriminalne grupe „Pink panter“ – saopštio je Evropol, misleći na Mladena Lazarevića.

Spisak uhapšenih u Srbiji

Miroslav Starčević (44)
Mladen Lazarević (43)
M. J. (46)
D. Đ. (42)
M. M. (31)
D. N. (46)
I. C. (46)
R. R. (44)
G. P. (62)
M. R. (40)
Lj. L. (53)
M. P. (41)
V. S. (44)

Podsetimo, Lazarevićevo ime spomenuo je i svedok okrivljeni Bojan Hrvatin na suđenju koljačkom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kada je izjavio da su do detalja planirali Mladenovu likvidaciju, ali se od toga odustalo. Sada je nakon Lazarevićevog hapšenja postalo jasno da su Belivuk i Miljković odustali od njegove likvidacije samo zato što je ovaj u međuvremenu postao važan igrač u poslovima sa kokainom i počeo da sarađuje direktno sa vođom „kavačkog klana“ Radojem Zvicerom, za koga su radili i Velja Nevolja i Mesar.

Na suđenju Belivukovoj bandi u više navrata pomenut je i izvesni Deda ili Đeneral, a zapravo se radi o Miroslavu Starčeviću, koji je označen kao logističar i glavni čovek za transport pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Evropu. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare