KOSTA K. NIJE PODNOSIO PORAZ! Počinilac stravičnog masakra u „Ribnikaru“ imao VELIKA OČEKIVANJA: Uvek morao da bude najbolji 

Takmičarski duh i potreba da sve odradi bez greške, kažu stručnjaci, doveli su do toga da dečak ubica počini ovako strašan zločin.

Kosta K. (13), koji je počinio jeziv masakr u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, nikada nije voleo bolje đake od sebe i stalno se trudio da bude prvi u svemu! Takmičarski duh i potreba da sve odradi bez greške, kažu stručnjaci, doveli su do toga da dečak ubica počini ovako strašan zločin. 

Prema našim saznanjima, Kosta se tokom detinjstva uvek svađao sa vršnjacima kada bi ga pobeđivali u igri, kada bi ispričali bolji vic od njega, kada bi dobijali bolje ocene ili čak imali više bodova od njega na kontrolnom…

Nije priznavao poraz, a tako su se prema njemu ponašali i u kući, kaže naš izvor. Od njega se očekivalo da uvek bude najbolji, zbog čega je bio pod pritiskom.

Glavni buntovnik

Sve ovo su potvrdili i roditelji čija su se deca družila sa njima. Član Saveta roditelja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ Mina Zirojević ističe da se nikada o Kosti nije raspravljalo na sednicama saveta, ali da je poznat kao „buntovnik“. 

– O učeniku Kosti K., koji je prošle srede ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja u ovoj školi, nikada nije bilo reči na sastancima, niti je bilo šta ukazivalo da će počiniti ovakav stravičan zločin. Od đaka koji su ga poznavali mogla sam da čujem da je njegovo ponašanje bilo uobičajeno za decu tih godina, ali da se često svađao sa decom koja su bila bolja od njega na nekom času. I baš se ovih dana priča da je upravo to razlog za sve ovo i da ga niko iz te smene nije maltretirao – ističe Zirojevićeva i dodaje: 

– Deca su i dalje u strahu. Brinu se u kakvom su stanju povređeni učenici, ali i da li će Kosta brzo biti pušten pošto znaju da pred zakonom ne može da odgovara.

Domaći stručnjaci smatraju da su Kostina želja da bude najbolji u svemu i to što je teško podnosio uspeh druge dece neki od glavnih motiva da počini monstruozno ubistvo i ukloni one „koji su bolji od njega“.

Prema njihovim rečima, zbog takvog načina odrastanja, ali i samog karaktera trebalo je da roditelji na vreme potraže stručnu pomoć.

Ne priznaje greške

Neuropsihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da je reč o dečaku koji je po svojoj prirodi perfekcionista, koji ne poznaje poraze i kod kojeg nema mesta ni za najmanju grešku.

– Po onome što smo čuli o njemu, po stvarima koje je voleo, po izborima igrica, filmova, po ocenama i uspehu u školi, vidimo da je to dete sa velikim ambicijama, ciljevima, sa posebnim vaspitanjem i urođenim vrednostima. Po razmišljanju i njegovim radovima, on je perfekcionista, bilo da je reč o učenju, igri, ocenama, načinu života… Ali i vrlo impulsivan. I zato nije tolerisao da neko bude bolji od njega. Vidimo i da nije imao sjajnu komunikaciju sa vršnjacima, a očigledno ni sa svojom okolinom. To je dete koje je imalo ciljeve i slepo težilo ka njihovim ostvarenjima. Sada je samo pitanje koliko su ti zacrtani uspesi bili njegovom voljom ili potpuno nametnuti od porodice, društva, okoline – navodi profesorka Đukić Dejanović.

Ašanin: Dvoje pacijenata i dalje teško

Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije (UKCS) prof. dr Milika Ašanin navodi da je troje povređenih u školi „Vladislav Ribnikar“ i dalje na lečenju u ovoj ustanovi.

– Jedan učenik je i dalje u teškom stanju. Povređena devojčica koja je smeštena na Dečjoj klinici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena. Takođe, šestoro pacijenata koji su poslati iz Mladenovca i Smedereva nalaze se na intenzivnoj nezi – rekao je Ašanin.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare