„PUTIN VODI SVOJ POSLEDNJI RAT. I GUBI GA“ Ugledni profesor: Dovoljno je da se kaže jedna stvar i Rusi će misliti da su pobedili 

Profesor sa Univerziteta Jejl Timoti Snajder, stručnjak za nuklearno oružje i istoriju istočne Evrope, kaže kako danas u Ukrajini „svedočimo poslednjem ratu Vladimira Putina koji će ga izgubiti“.

U zanimljivom članku objavljenom u Njujork tajmsu, Snajder objašnjava da je stav ruskih propagandista kako „nuklearne sile ne mogu da izgube rat“ obična „fantazija bez istorijskog utemeljenja“ i navodi primere neuspešnih vojnih kampanja Francuske u Alžiru, SAD-a u Vijetnamu te Izraela u Libanu, kao i nesposobnost Velike Britanije da održi kraljevstvo.

Profesor Snajder kaže kako će ruski vođa u hodu promeniti zadate ciljeve ako shvati da će izgubiti, pa dodaje kako su „retoričke pripreme za poraz već učinjene“.

– Bez obzira na to što se dogodilo, Vladimiru Putinu će biti lako da definiše rat u Ukrajini kao stratešku pobedu – kaže u članku Snajder.

Kako je rekao, “s obzirom na to da Kremlj tvrdi da je u sukobu s NATO-om, sve što Putin mora reći je da je zaustavio NATO da pređe na teritoriju Rusije”.

Međutim, neke opasnosti i dalje će ostati.

– Shvatajući ozbiljno nuklearnu pretnju, mi smo zapravo povećali sveukupnu nepredvidivost nuklearnog sukoba. Ako nuklearna pretnja omogući pobedu Rusije, posledice će biti nesagledivo strašne. Ako bilo koja zemlja s nuklearnim arsenalom može da čini šta god joj je volja, tada zakoni ne znače ništa, međunarodni red nije moguć i katastrofa preti iza svakog ugla – rekao je on, prenosi „Jutarnji list“.

Snajder kaže kako je svest Moskve o tome da bi je nuklearni napad istovremeno učinio i pobednicom i izgnanikom iz međunarodne zajednice, deluje kao sredstvo odvraćanja te da bi “veći rizik od ruske nuklearne akcije bio onaj u kojem bi okrivila Ukrajinu, za, na primer, namerno uništenje nuklearne elektrane u Zaporožju”.

S obzirom na učestale ruske pretnje nuklearnim udarom, profesor Snajder zaključuje kako je “najsigurniji odgovor da se osigura konvencionalni poraz Rusije na bojnom polju”.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare