Kina negira optužbe za mešanje u unutrašnje poslove Kanade

Kineska ambasada u Kanadi odbacila je u ponedeljak optužbe za mešanje u unutrašnje poslove Kanade i obećala da će preduzeti odlučne kontramere nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Kanade proglasilo zvaničnika Generalnog konzulata Kine u Torontu personom non grata.

Kinesko diplomatsko i konzularno osoblje u Kanadi uvek obavlja svoje dužnosti u skladu sa relevantnim međunarodnim konvencijama i bilateralnim sporazumima. Odluka kanadske strane je zasnovana na glasinama o takozvanom „kineskom mešanju u unutrašnje stvari, koje su izmislili pojedini političari i mediji”, navodi se u saopštenju Kineske ambasade u Kanadi.

„Reč je ozbiljnom kršenju međunarodnog prava i osnovnih normi koje uređuju međunarodne odnose i relevantne bilateralne sporazume i podrivanju odnosa Kine i Kanade. Kina je tim povodom uputila oštar protest kanadskoj strani”, dodaje se u saopštenju.

„Naša zemlja se nikada nije mešala u unutrašnje poslove drugih zemalja. Optužbe su potpuno neutemeljene i predstavljaju narušavanje ugleda Kine i političku manipulaciju vođenu ideološkim predrasudama. Ovakve provokacije sa kanadske strane ozbiljno su ugrozile legitimna prava i interese kineskog diplomatskog i konzularnog osoblja”, naglašava se u saopštenju.

Ambasada je pozvala Kanadu da se zaustavi i vrati sa pogrešnog puta, upozoravajući da će u suprotnom, ukoliko nastavi sa bezobzirnim ponašanjem i proizvoljnim optužbama, naići na odlučnu i oštru reakciju Kine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare