LAVROV NEMA DILEMU, SAD SU KRIVE ZA ATENTAT NA PRILEPINA! Postoji lista za odstrel, na njoj su i zapadni novinari i političari koji o Rusiji pričaju pozitivno!

Amerika je odgovorna za teroristički napad na ruskog pisca, novinara i aktivistu Zahara Prilepina (47), koji je u subotu izveo agent ukrajinske specijalne službe, tvrdi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako je istakao, kijevskom režimu je ubijanje ideoloških protivnika postalo osnovna delatnost, a njegovi zapadni sponzori, na prvom mestu SAD, snose odgovornost jer to podstiču i podržavaju.

Lista za odstrel

Lavrov je u saopštenju naveo da je atentat na Prilepina samo jedan u nizu pokazatelja da režim u Kijevu sistematski prilazi eliminaciji ideoloških protivnika.

– Odgovornost za ovaj i ostale terorističke napade snose ukrajinske vlasti zajedno sa svojim zapadnim pokroviteljima, uglavnom Sjedinjenim Državama, čijim se naporima antiruski projekat pomešan sa neonacizmom mukotrpno neguje u Ukrajini od prevrata u februaru 2014 – navedeno je u saopštenju.

Lavrov je podsetio na sajt „Mirotvorac“, koji služi kao baza podataka neprijatelja ukrajinske države, a na kojem se nalaze lični podaci ljudi sa spiska i opis „zločina“ protiv Ukrajine. Ruski diplomata je to nazvao listom za odstrel, koju vode i svakodnevno ažuriraju ukrajinske bezbednosne službe, te je dodao da se na njoj nalaze čak i zapadni novinari i političari koji pozitivno pričaju o Rusiji ili osuđuju Ukrajinu i njenu vladu.

– Unajmljene ubice koriste tu listu za obračun sa neprijateljima Kijeva. Rusija stalno poziva ukrajinske zapadne sponzore da tu listu skinu sa interneta, ali su oni dosad odbijali to da urade. Vreme je pokazalo da Vašington i njegovi sateliti namerno ignorišu to i druge zločine ukrajinskih vlasti – naglasio je Lavrov. 

SBU ne demantuje da organizuje likvidacije po Rusiji

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da ne može ni da potvrdi ni da negira umešanost u atentat na Zahara Prilepina i druge napade.
„Zvanično, ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo umešanost SBU u ovu ili druge eksplozije, koje se dešavaju kod okupatora ili njihovih poslušnika“, rečeno je iz SBU državnoj ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinform.

Inače, automobil u kojem je bio istaknuti pisac i novinar Prilepin dignut je u vazduh u subotu u selu Pionerskij u ruskom regionu Nižnji Novgorod. Kola su naletela na protivtenkovsku minu, postavljenu na putu. Prilepinov lični asistent, koji je vozio, stradao je na mestu, dok je pisac u teškom stanju prebačen u bolnicu, gde je uspešno operisan i gde se sada oporavlja.

Sve priznao

Policija je ubrzo posle incidenta uhapsila Aleksandra Permjakova (29), rođenog u Ukrajini, koji je priznao da je postavio protivtenkovske mine na putu i čekao da Prilepinov automobil prođe tuda. Onda je daljinski aktivirao bombe. On je, takođe, priznao da od 2018. radi za Službu bezbednosti Ukrajine (SBU).

Rusija osuđuje Ameriku da je odgovorna ne samo za napad na Prilepina, već i za ubistva novinarke Darije Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog, kao i za pokušaj likvidacije osnivača televizije Cargrad Konstantina Malofejeva. Moskva, takođe, krivi SAD za neuspeli napad dronovima na Kremlj, tvrdeći da odluke o metama i terorističkim napadima ne donosi Kijev, već Vašington.

Erdogan odbio zahtev Amerike da isporuči S-400 Kijevu!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbio je zahtev svog NATO saveznika Amerike da isporuči ruski sistem S-400 Ukrajini. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu otkrio je da je Vašington insistirao na tome, ali da je Ankara ipak rešila da sačuva nezavisnost Turske.
– Postojalo je nekoliko predloga SAD u vezi sa S-400. Rečeno nam je: „Dajte nam kontrolu nad time.“ To je predlog koji utiče na našu nezavisnost. Gde bi onda bila naša nezavisnost? Ponuđeno nam je čak i da pošaljemo S-400 Ukrajini, ali smo rekli da to ne možemo da uradimo – ispričao je Čavušoglu.
Inače, sistemi S-400, koje je Turska kao druga najveća sila u NATO kupila od Rusije, izazvali su tenzije između Vašingtona i Ankare. Amerika je zbog toga Turskoj čak uvela sankcije i obustavila isporuku već kupljenih borbenih aviona F-35 Ankari.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare