OD NAJOMRAŽENIJE ŽENE DO KRUNISANE KRALJICE: Kamilina i Čarlsova ljubav prkosila je celoj monarhiji, a evo kako su pobedili

Nakon decenija privrženosti i 18 godina braka, kralju Čarlsu III konačno se ostvario san da uz njega krunišu i njegovu dragu ženu Kamilu.

Ona je bila sastavni deo njegovog života uprkos tome što je njihova duga veza predstavljala izazov britanskim institucijama i izazvala snažan otpor javnosti.

Kamila će u londonskoj Vestminsterskoj opatiji pomazana i krunisana za kraljicu uz prisustvo svetskih lidera.

Da li je žena koja je tako dugo živela u senci zabrinuta zbog globalne pažnje prema krunisanju?

Kaže da je njegov 74-godišnji očuh „dobar, ljubazan, inteligentan čovek, kome je jako stalo do svoje dužnosti“, rekao je, prenosi Kurir.

„Svako bi bio napet u tako važnoj prigodi“, rekao je njen sin Tom Parker Bouls i dodao: „Ima 75 godina, teško je to učiniti. Ali nikada se nije žalila.“

Međutim, put do Kamilinog krunisanja nije bio lak.

Omraženost

U devedesetim je Kamila bila najomraženija žena u Britaniji, koju je princeza Dajana okrivila za raspad braka s tadašnjim princom Čarlsom. Dajana je Kamilu nazvala „rotvajlerkom“.

Čarlsov i Dajanin mlađi sin, princ Hari, koji se sada otuđio od monarhije, tvrdio je da je Kamila igrala dugu igru kako bi se dočepala krune.

Čarls se, međutim, nikada nije pokolebao u ljubavi prema njoj.

Par se upoznao pre pedesetak godina. Bliska aristokratskim krugovima, Kamila Šand bila je opuštena u njegovom društvu, zabavljala i smirivala tada nesigurnog princa.

Međutim, kad je Čarls otišao na službu u Kraljevskoj mornarici, Kamila se zaljubila u vojnog časnika Endrua Parkera Boulsa. Udala se za njega 1973, zbog čega se Čarls osećao prazno.

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
FOTO: WPA-POOL/ MEGA / THE MEGA AGENCY / PROFIMEDIA

Njihov brak se raspao zbog vanbračnih afera Parkera Boulsa.

Godine 1981. princ Čarls oženio se Dajanom Spenser, grofovom ćerkom, u braku koji je nazvan bajkovitim. Imao je 32 godine, a Dajana samo dvadeset. Kamila je bila gošća na venčanju.

Beznadežno neusklađeni, Čarls i Dajana ubrzo su se udaljili. Princ Vilijam rođen je 1982, a Hari 1984. godine.

Kako se brak raspadao, Čarls se vraćao Kamili i obnovili su vezu.

„Kod kuće i na suvom“

Britanski je tabloid 1993. objavio transkripte intimnih telefonskih razgovora tajno snimljenih četiri godine ranije, u kojima je Čarls poželeo da bude njen tampon. Nakon tog poniženja, neki su se pitali hoće li ikada postati kralj.

Princ i princeza od Velsa razveli su se 1996. godine, a ona je godinu kasnije poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. To je isprva dovelo do ogromnog pada prinčeve popularnosti.

Čarls i Kamila venčali su se na građanskoj ceremoniji 2005. godine.

Prethodno su bile potrebne godine pažljivo orkestriranog rada u odnosima s javnošću kako bi Kamila postala javno prihvaćena i stvorila se mogućnost njihovog braka.

I kraljica Elizabeta II dugo je bila neprijateljski raspoložena prema njihovoj vezi, ali ju je na kraju prihvatila.

„Moj sin je kod kuće i na suvom sa ženom koju voli“, rekla je kraljica Elizabeta II na svadbenom prijemu u dvorcu Vindsor.

Srodne duše

„Njih dvoje su srodne duše. Slične godine, sličan smisao za humor, slični prijatelji… sve ono što on i Dajana nisu imali zajedničko“, rekao je kraljevski biograf Ričard Ficvilijams za agenciju AFP.

Dodao je da Kamila ima „snažan osećaj dužnosti“ i svoju ulogu smatra podrškom kralju“.

A s obzirom na to kakve je sve javne napade izdržala, „sigurno je čvrsta“, primetio je Ficvilijams.

„Moja majka ima čvrste stavove o mnogim stvarima, ali ih ne govori“, rekao je Kamilin sin.

Kraljica Kamila

Sedam meseci pre nego što je umrla, kraljica Elizabeta II rekla je da je njena „iskrena želja da Kamila bude poznata kao kraljica supruga“.

U pozivnicama za krunisanje se po prvi put spominje „Kraljica Kamila“.

Uprkos njenoj predanosti, stotinama javnih angažmana godišnje i brojnim dobrotvornim pokroviteljstvima, Kamilin rejting i dalje je raznolik. U ispitivanju javnog mnjenja YouGov prošlog meseca utvrđena je 48-postotna podrška novoj kraljici.

Druga anketa je pokazala, pak, da samo 14 posto Britanaca želi „kraljicu Kamilu“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare