PORTPAROL EU STANO: Odluka o ukidanju Upravljačkog tima krši duh dogovora o dijalogu

Portparol Evropske unije Petar Stano rekao je da odluka Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta Zajednice sprskih opština (ZSO), “krši slovo i duh dogovora o dijalogu“ i da svaka odluka u vezi sa timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojima između Beograda i Prištine posreduje EU.

Stano je naglasio da je prema sporazumima dogovorenim o dijalogu jasno da Upravljački tim mora da funkcioniše dok se ne usvoji statut ZSO.

Podsetio je da je prvi nacrt Upravljački tim predstavio 2. maja prilikom razgovora na visokom nivou, kojim je već započet pregovarački proces, prenosi Kaldžo.

Stano je rekao da će posrednici u dijalogu pozvati glavne pregovarače da započnu pregovore, i da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako to bude potrebno.

“EU će kao posrednik pozvati glavne pregovarače i njihove stručnjake u Brisel da započnu pregovore o povelji. Očekujemo da se obe strane uključe u proces konstruktivno i u dobroj veri, i da brzo okončaju pregovore. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je 2. maja poručio obema stranama da će upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako bude potrebno, što će odrediti moderator EU“, naveo je Stano, prenosi Kurir.

Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga u utorak u Briselu, na šta ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, izjavio je ranije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare