KAKO DA VAM ODMOR NE PRESEDNE: Oprezno sa karticama u inostranstvu, neke banke deru kada plaćate ili podižete novac na bankomatu

Sezona odmora uskoro počinje, a jedna od dilema koje planiranje putovanja nosi sa sobom jeste da li i kako u inostranstvu koristiti platne kartice i koliko se kreću provizije za plaćanje ili podizanje novca sa bankomata.

Sve kartice koje su izdale strane poslovne banke u Srbiji mogu da se koriste u inostranstvu. Za podizanje gotovine na svojim bankomatima najčešće ne naplaćuju, dok za podizanje gotovine kod drugih banaka u skladu sa svojom poslovnom politikom naplaćuju naknade.

Za podizanje gotovine platnim karticama u inostranstvu banke prihvatioci mogu uvesti dodatnu naknadu koju naplaćuje banka prihvatilac, odnosno banka čiji je bankomat. Zbog toga treba obratiti pažnju na to da li pri podizanju gotovine postoji i dodatna naknada, a ona mora biti prikazana na bankomatu, i na osnovu informacija o tome korisnik treba da odluči da li se isplati da podiže novac, piše Kurir.

ŠTA KADA BANKOMAT PROGUTA KARTICU?

U slučaju da bankomat zadrži karticu, korisnik se može obratiti svojoj banci i prijaviti, nakon čega će se pokrenuti postupak za utvrđivanje razloga zadržavanja kartice i načina na koji može biti vraćena. Ako postoji mogućnost, može da se obrati i banci čiji je bankomat i odmah proveri da li postoji mogućnost da bude pokrenuta procedura na osnovu koje će mu kartica biti vraćena.


Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na portalima banaka. Takođe, za podizanje gotovine u inostranstvu i plaćanje na prodajnim mestima neki prihvatioci na bankomatima i POS terminalima pružaju uslugu DCC (Dynamic Currency Conversion). Ona omogućava transakcije u valuti zemlje u kojoj je kartica izdata, odnosno u našem slučaju u dinarima. Pri tome, važno je obratiti pažnju na kurs, jer može biti nepovoljan.

Prilikom korišćenja platnih kartica trebalo bi obratiti pažnju na dnevnu i mesečnu potrošnju u inostranstvu, jer ograničenja određuje banka izdavalac u skladu sa svojom poslovnom politikom i ugovorom sa korisnikom. U praksi postoje različita ograničenja, kao što su maksimalan broj transakcija ili maksimalan iznos u određenom periodu.

Zato se pre polaska na put u inostranstvo blagovremeno informišite o svemu i sačuvajte broj telefona sa kartice u imenik mobilnog telefona, kako biste, u slučaju potrebe, mogli da kontaktirate svoju banku.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare