UŽIVO SRBIJA NA URANKU! Roštilj pod kišobran za svaki slučaj! Meteorolozi obećali sunce! Na Adi još juče zauzimali mesta

BEOGRAD – U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada – Prvi maj, dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Ovaj praznik je prvi put u Srbiji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu, da bi se danas na taj dan uglavnom išlo u prirodu na „uranak“ uz nezaobilazni roštilj.

07.10 – Neki su još juče zauzeli svoja mesta na Adi, neki kampovali još od subote. Šatori, roštilj, muzika na sve strane i razigrana družina, objavio je Telegraf.

07.05 – Danas toplo i uglavnom sunčano vreme. U Srbiji će danas biti sunčano i toplo vreme, posle podne u planinskim krajevima mestimično s pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura od 5 do 10 stepeni Celzijusa, najviša od 20 do 23. Vetar ujutro i pre podne slab i umeren severozapadni, od sredine dana istočni i jugoistočni.

U Beogradu će biti sunčano i toplo sa slabim i umerenim severozapadnim vetrom koji će od sredine dana preći u košavu. Najniža temperatura od 7 do 10 stepeni Celzijusa, a najviša oko 22.

Moguća glavobolja

Biometeorološki uticaj na hronično obolele i osetljive osobe biće uglavnom povoljan, ali se oprez savetuje srčanim bolesnicima. Moguća je glavobolja u blažoj formi. Preporučen je boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.

07.00 – Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu kada su stotine hiljada američkih radnika na ulici zahtevale osmočasovno radno vreme. Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su policajci ubili četiri člana sindikata.

To je bila inicijalna kapisla da i radnici već 4. maja dođu na protest naoružani, a pred kraj protesta neko je pod nerazjašnjenim okolnostima bacio bombu, ubivši pri tome sedam radnika i 67 policajaca.

Gradske vlasti su gotovo godinu i po dana kasnije za taj čin optužile anarhiste, posle čega su njih osmorica bili osuđeni na smrtnu kaznu.

Već 1889. godine je na Prvom kongresu Druge Internacionale ustanovljen „Prvi maj – zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“.

Ni za danas nisu najavljeni veliki skupovi radnika, već će Praznik rada biti obeležen polaganjem venaca, performansima i skupljanjem potpisa za peticiju da se zabrani rad trgovina nedeljom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare