GDE JE NAJBOLJE ROŠTILJATI ZA 1. MAJ Za one koji nisu već otputovali, donosimo top lokacije za URANAK i celodnevni boravak u prirodi 

Sutra obeležavamo Prvi maj, državni i međunarodni praznik, koji u Srbiji ne može proći bez odlaska na uranak i celodnevni boravak u prirodi uz roštiljanje i piće. Iako se čini da mesta za roštiljanje ima svuda, dobro je imati na umu da postoje mesta koja su predviđena samo za tu aktivnost, dok je na drugima zabranjeno.

Ali uz dodatni oprez može se roštiljati i na onim mestima koja nemaju za to posebnu namenu, ali sa sobom ponesite obavezno svu potrebnu opremu!

Roštiljanje na Adi, Košutnjaku i Hajd parku

Večita dilema svih koji idu na uranak je gde da odu da roštiljaju. U većem su problemu oni koji žive u gradskim sredinama gde su otvorene zelene površine uvek u manjku. Tako u Beogradu ima više.

Prva na listi mesta idealnih za roštiljanje u Beogradu svakako je Ada Ciganlija, i to samo u onom delu gde je to dozvoljeno. Na tim lokacijama već su postavljeni roštilji koje mogu da koriste svi građani. Međutim, imajte na umu da biste ova mesta zauzeli potrebno je da budete brzi, jer upravo ta mesta prva budu zauzeta ranom zorom.

Mesto za koje se naši građani najviše opredeljuju za prvomajske praznike jeste Košutnjak. Zelenilo, gusta šuma je svakako raj za ljubitelje prirode.

Park-šuma i gradsko izletište se prostire od Hajd parka na Senjaku, preko Topčiderskog parka i Hajdučke česme pa sve do trim staze i dalje. Naročito je deo oko Hajdučke česme popularan. Mnogi ovde dođu i dan ranije, prostru šatore, i u cik zore već se spremaju za polazak.

Ono što na žalost često bude slučaj posle, to je razbacano đubre na sve strane i ostaci ćumura i gareži. Uživajte u prirodi, ali tako da i posle vas neko može da uživa, a ne da ostavite za sobom ruglo. Pokupite vaše đubre!

Avala

Kao i Košutnjak i Ada, i Avala je jedno od najpopularnijih mesta koje naši građani najčešće biraju za roštiljanje. I ako je često gužva na Avali, imate mogućnost da nađete i miran kutak, tako da je dobar izbor i za oni koji bi da preskoče ono klasično prejedanje.

Roštiljanje, šetnja kroz šumske staze, spomenik Neznanom junaku, samo su neki od razloga da baš ovde provedete sunčani prvomajski praznik. Ako ste avanturističkog duha, automobil ostavite u podnožju i krenite stazom kroz šumu ka vrhu do kog vam treba oko 45 minuta.

Zvezdarska šuma

Na uzvišenju od oko 250 metara, na površini od preko 80 hektara, prostire se Zvezdarska šuma. Ovde je odlična prilika za uživanje u prirodi, ali bi posetioci trebalo da znaju da se ovde nalazi dosta vrsta ugroženih drveća.

Stoga, preporučuje se da posetioci budu pažljivi sa vatrom, da vode računa o prirodi i da ne ostavljaju đubre za sobom. Ovde kao i na Adi Ciganliji postoji više mesta koja su predviđena za roštiljanje sa već ugrađeni roštiljima, ali je potrebno da budete brzi kako biste ih zauzeli.

Zabran

Izletište Zabran je šuma i park koji se nalazi u neposrednoj blizini beogradske opštine Obrenovac. Jednim svojim delom izlazi na reku Savu a drugim delom dodiruje reku Kolubaru. Ovde postoje igrališta, restorani, kafići, šetališta, te je idealno mesto Obrenovčanima za beg u prirodu. Tokom letnjih dana Obrenovčani se ovde čak i kupaju. Ovde možete i da roštiljate.

U krugu od 100 kilometara od Beograda

Na samo 50 kilometara od Beograda nalazi se planina Kosmaj. Može se reći da su tek poslednjih par godina naši građani počeli da uživaju u lepoti koju Kosmaj pruža.

Pored prelepog zelenila, mira koji vam Kosmaj pruža, imate mogućnost da obiđete spomenik borcima Kosmajskog odreda, spomen kosturnica na Belom Kamenu, manastir Tresije, manastir Pavlovac.

Udaljena samo 12 kilometara od centra grada, nalazi se i nekoliko rečnih ostrva koja administrativno ne pripadaju prestonici, ali su već decenijama unazad neka od omiljenih izletišta ljubitelja Dunava. Jedno od njih jeste i Bela stena.

Bela stena važi za najbolju peščanu plažu na Dunavu, a pored toga važi i kao sjajno mesto za celodnevni izlet. Pored plaže, ovde se nalazi vikend naselje. Ali ako ipak više volite uživanje u prirodi i šetnju, treba da znate da se ovde nalazi dosta staza za šetanje koje vode daleko u dubinu ovog velikog rečnog ostrva.

Šuma Trešnja

Nedaleko od Avale, u srcu jedne manje šume, nalazi se jezero. Šuma se zove Trešnja, pa je i jezero ponelo isto ime. Ovde, uz retke izletnike možete sresti i po kojeg ribolovca, a ako i sami volite da pecate, eto zanimljivog načina da provedete praznik.

Fruška gora

Fruška gora je ostrvska planina u Srbiji, u okviru koje se nalazi nacionalni park. Najveći deo Fruške gore se nalazi u severnom delu Srbije, u Sremu.

Na Fruškoj gori Osim toga što ljudi ovde imaju dosta prostora da roštiljaju mogu da posete najznačajnije spomenike kulture u vidu 17 manastira Srpske pravoslavne crkve raspoređenih po celoj planini.

Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi u blizini Valjeva u dolini reke Toplice. Vrujci su udaljeni od Beograda svega 92 km. što ih čini pristupačnim i atraktivnim kako za duži odmor, tako i za kraće izlete i vikende.

Ukoliko ste odabrali smeštaj u Banji Vrujci, vaš boravak u Vrujcima možete iskoristiti za lečenje lekovitim blatom, šetnju pored reke Toplice, kupanje u protočnim bazenima hotela..

Najveće bogatstvo Banje Vrujci i uopšte celog ovog kraja su prelepi prirodni pejzaži koji okružuju banju.

Bela Crkva

Ako je riblja čorba vaš izbor pre nego pečenje i roštilj – sve popularnija Belocrkvanska jezera su pravi izbor za vas, posebno ako uživate u pecanju, sunčanju na travi i lenčarenju. Sa vidikovca iznad Bele Crkve, pruža se pogled na panoramu grada i belocrkvanskih jezera, sve do Dunava.

Ukoliko, pak, volite da tokom praznika obiđete i poneku crkvu, kao i Vršac, i Bela Crkva je bogata crkvama različitih konfesija i narodnosti.

Grocka

Prigradsko naselje Grocka podignuto na obali Dunava podseća na stare varoši iz 19. veka. Kaldrmisana ulica vodi od crkve Svete Trojice do popločanog centra naselja odakle se pruža karakterističan pogled na ovu crkvu sa upečatljivim oblikom zvonika.

Za odmor i uživanje izletnika na raspolaganju je prostrani kej, prekoputa kojeg se nalazi Gročanska ada i kojoj je moguće prići samo čamcima. Nedaleko odatle je naselje Brestovik u kojem se nalazi čuvena grobnica koja datira još iz rimskog perioda. Posetite i manastir Rajinovac i prelepu prirodu koja ga okružuje.

Sigurno ćete i ovaj praznik provesti na pravi način, uživanjem u prirodi, roštiljanjem, šetnjom, kako ko voli. Ali treba napomenuti da vodimo računa o prirodi. Skupljajmo ostatke za sobom. Nemoj da ugrožavamo svoju prirodu, jer ako nam ona daje svu njenu lepotu, bar joj čistoćom možemo vratiti.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare