Patrijarh Porfirije danas i sutra u Mrkonjić Gradu 

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević pozvao je stanovnike ovog mesta, ali i sve vernike, da dostojanstveno, u što većem broju, dočekaju patrijarha SPC

Patrijarh srpski Porfirije boraviće danas i sutra, 30. aprila, u poseti Mrkonjić Gradu, gde će biti osveštan obnovljen Hram Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u poslednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Patrijarh Porfirije će danas u 17.45 časova prisustvovati svečanoj doksologiji, koja će biti služena u čast njegovog dolaska, kao i večernjem bogosluženju, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve, piše Vojvodinainfo.rs

U nedelju ujutru patrijarh Porfirije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje će u 13.00 časova biti priređen kulturno-umetnički program,.

Starešina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice Savo Janković rekao je da je ovaj hram uvek delio sudbinu srpskog naroda ovog kraja i stradao sa njim i istakao da je poseta srpskog patrijarha od velikog značaja i veliki blagoslov.

„Dolazak patrijarha Porfirija ima veliki značaj i daje snagu svima nama, da nas pouči, da nas blagoslovi i da nam da snage da nastavimo sa dobrim i čestitim delima“, rekao je Janković.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević pozvao je stanovnike ovog mesta, ali i sve vernike, da dostojanstveno, u što većem broju, dočekaju patrijarha SPC.

Vođević je za Srnu rekao da opština zajedno sa crkvenom opštinom učestvuje u organizaciji posete patrijarha Porfirija.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

To se desilo 3. septembra kada je u 3.00 časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odneo i pravoslavnu crkvu.

Stradanja za vreme Drugog svetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.

Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice hrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije. Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare