Hrvati osuli paljbu: Ako vas zanima kako bi izgledala Jugoslavija, samo pogledajte ABA ligu

Ako ste se nekada zapitali kako bi danas izgledala Jugoslavija da je opstala, dovoljno je da pogledate ABA ligu, smatra novinar hrvatskog Večernjeg lista Mladen Miletić, koji se u tekstu, koji novi naslov „ABA cirkus: od lige do nebrige“, dotakao brojnih spornih situacija i odnosa u regionlanom takmičenju.


Teks prenosimo u celosti:

– Novčani prilog, molim vas, za gospodina koji se setio emisije Latinica od pre više od 20 godina na temu osnivanja regionalne košarkaške lige, a na inicijativu četiri kluba: Cibone, Budućnosti, Bosne i Olimpije. Iako su sva viđenija lica tada, poput Dražena Dalipagića, upozoravala da je ideja loša, osnivači su pohrlili u nju, namamivši prvo Zvezdu, da bi zatim gotovo puškama uterali i Partizan, upravo klubove koji su onda s 12 titula u 20 dosad odigranih sezona postali i najtrofejniji, a finale im ni ove sezone neće pobeći.

Dve decenije posle ne samo da gledamo takmičenje preko ruba regularnosti već su ljubitelji alternativne istorije dobili pravo vrelo za proučavanje post-YU fenomena na široj razini. Svi koje zanima na šta bi danas ličila ta zemlja, samo jednu sezonu treba da se zadube u ABA ligu, čije je doigravanje za prvaka upravo počelo, procese koji se u njoj odvijaju i odnose koji vladaju…

Iako je poslednje kolo ligaškog dela završeno 17. aprila, neki su klubovi danima posle jurili bodove, među ostalim i u utakmici Budućnost – Partizan koja je, pazite sad, bila odložena zbog izbora i „neizvesne političke situacije u Crnoj Gori“ (!?). No, nisu za sve ista pravila – iako mu je ceo tim bio potrovan, Borcu iz Čačka nije bilo dopušteno da odloži utakmicu sa Cibonom, koji je onda s B postavom izgubio s košem razlike.

O kombinacijama u „nadoknadi“, u ligi u kojoj sve vrvi od raznih kladionica u nazivima klubova (Partizan Mozzart Bet, Crvena zvezda Meridianbet, FMP Soccerbet, Borac Mozzart), a i sama nosi ime jedne, bolje i ne razmišljati. Cirkus svih cirkusa dogodio se pak u Zadru. Iako je još od starog Rima narod išao na sportske priredbe da bi i smrtnici s tribine mogli reći ono što ne smeju kod kuće, šefu na poslu ili na račun vlasti, sudiji Urošu Oberkneževiću je uspelo da na utakmici s Igokeom izbaci iz dvorane nekog klinca koji mu je dovikivao s tribina.

Pa to nije zabeleženo čak ni u doba verbalnog delikta u SFRJ! Na utakmici Split – Partizan, pak, igrač se i posle pete lične greške uredno vratio na teren i nikome ništa, a suđenje je i inače neretko toliko udvorničko, da bi u čast jednog često delegiranog „para“ trebalo bar neku kafanu počastiti imenom „Dva javora“. No valjda se i sudije vode logikom „ovi i tako ništa ne ulažu, svejedno im je“. Da ne bi bilo zabune, zamerati nešto vodećima bilo bi deplasirano jer uz to što imaju najbolje ekipe i trenere, uspehe i krcate dvorane, a Partizan i ozbiljnu šansu za F4 Evrolige, koriste samo dostupna im sredstva da tako i ostane.

I državu koja će upumpati koliko treba. Ili oprostiti. Paradoksalno je pritom da se na ABA ligu blatom bacuju baš u Srbiji koja ima najviše klubova i potpuno je kontroliše, ali ne i tamo gde nikakve koristi od nje i gde očito vlada potpuna nebriga za to što se događa. TV voditeljke se zabavljaju dobacujući šefu Zvezde, koja inače čim joj nešto nije po volji preti saopštenjem da će istupiti iz lige, da je doveo Kampaca i Vildosu da bi igrali samo ABA ligu, a bivši košarkaš Goran Grbović takmičenje je bukvalno nazvao – smrdljivim!

Umesto osude, to je naišlo na kolektivno prećutno odobravanje, a niko iz vodstva lige, čije je sedište inače u jednom pasažu u Sigetu, nije se udostojio makar odgovoriti: „A čime se vi, gospodine, bavite?“ Hrvatski se klubovi, pritom, odbijajući i pomisao da radije, kao kolege im iz drugih sportova, igraju neko evropsko takmičenje, noktima drže za nju, pa i pod cenu da treniraju nakon celonoćnog drndanja iz Bara ili Laktaša.

A vrhunac je kad treneri kao na pregledu za vojsku redom odgovaraju na isto pitanje: „Koliko vam znači što ste u istoj ligi sa Zvezdom i Partizanom, i što vam čuvaju mesto u Euroligi?“ Za koju godinu!? Plaća li se i neka rezerva? Neko će kao plus ABA ligi navesti da je bar doskočila tenzijama. No, bi li tako bilo i da su hrvatski klubovi konkurentniji u utrci za titulu? Setite se samo doigravanja Zvezde i Budućnosti kad su delije šetali terenom na zagrevanju i još se unosili gostima u lice…

Da je stvar upravo žalosna, opet su pokazali i neki nastupi poput Cibonog poslednjeg za ovu sezonu. Da li je slučajno da nakon +12 na poluvremenu izgubiš treću četvrtinu 30:5? Da li je slučajno da igrač u kontri neometan umesto obruča pogodi vrh table? Slučajno? A da li je slučajno da se već otpisani Borac spasi tako što u posednjem kolu u gostima dobije treću ekipu lige? Da li je slučajno da posle toga trener Budućnosti, slučajno rođen u Čačku, napusti Podgoricu i da neko to objavi već dva sata pre utakmice? Slučajno!? Pa nisam ja lud, Jakovljeviću…

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare