DETALJAN VODIČ ZA PRVI MAJ Ovo je apsolutno sve što treba da znate: Svi se pitaju kuda na put, a evo koliko će vas koštati GORIVO u inostranstvu: U ovoj zemlji je bukvalno džabe

Posle uskršnjih, na redu su prvomajski praznici, a prema svedočenju turističkih radnika priprema se novi egzodus građana Srbije, kako prema atraktivnim domaćim destinacijama, uglavnom banjskim i planinskim, tako i ka inostranstvu.

Iako je o brojkama trenutno rano govoriti, nema sumnje da će se ponoviti prošlogodišnji scenario kada je, kako je tada obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za prvomajske pratnike skoro 750.000 ljudi otputovalo u inostranstvo.

– To je apsolutni rekord ostvaren za izlaz iz zemlje povodom 1. maja – otkrio je tada predsednik Srbije.

Kako je nedavno istakao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), “potražnja za uskršnjim i prvomajskim putovanjima je počela već od januara”.

– Uvek je takav slučaj kada su u pitanju praznici koji padaju u nedelju, jer tada putnici mogu da uzmu produženi vikend ili da se organizuju na neki drugi način – objašnjava Seničić.

Najviše putuju na tri do šest dana

Kako je dodao, “interesovanje građana za putovanje je veliko, posebno za evropske gradove”.

– Aranžmani za Prvi maj su uglavnom od tri do šest dana i građani se najčešće opredeljuju za duža putovanja. Interesovanje se vratilo počev od Istanbula, Soluna, Beča, Sofije, Temišvara, Praga, severne Italije, zatim zemalja u okruženju, Sarajeva, Trebinja, Ohrida, Crne Gore – rekao je Seničić.

Po njegovim rečima, najveće interesovanje je za prosečne aranžmane koji koštaju oko 120 evra, a da su se avionski kretali od 350 do 650 evra.

– Dve trećine putnika odlučuje se na putovanje preko turističkih agencija, jedna trećina ide samostalno – kazao je Seničić.

Kolima do Beča 149, do Atine 333 evra

Velika većina onih koji se odlučuju za samostalna putovanja biraju da idu sopstvenim kolima, ali bi pre odabira destinacije, a posebno polaska na put, trebalo da se informišu o dužini puta, cenama benzina i putarina, ali i gužvama koje ih eventualno očekuju na putevima zbog radova ili granicama zbog navale turista.

Kako je “Blic” ranije izračunao, putovanje od Beograda do Budimpešte automobilom (benzin i putarine u oba pravca) koštaće vas 94 evra, do Herceg Novog 95, Poreča i Trsta 115, Beča 149, Soluna 165, Istanbula 185, Venecije 219, a do Atine 333 evra.

Putovanje na domaće destinacije, s obzirom na to da je kraće, samim tim je i jeftinije. Za gorivo i putarine do Zlatibora i nazad nephodno je izdvojiti 51 evro, do Kopaonika 58, a do Vrnjačke Banje 44 evra. U svim slučajevima koristeći auto-put, mada je moguća i druga, sporija, ali nešto jeftinija varijanta.

Benzin džabe u Turskoj, papren u Grčkoj i italiji

Ne treba zaboraviti ni da je pre manje od mesec dana stupio na snagu novi cenovnik putarina u Srbiji, sa poskupljenjem od 14 odsto. Tako će vas po novom put od Beograda do Niša u jednom pravcu koštati 1.020 dinara, do Preševa 1.690, Novog Sada 270, Subotice 720, Preljine 530 dinara.

Ako idete preko granice trebalo bi da znate da je trenutno najjeftinije gorivo u Turskoj, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Sloveniji, a najskuplje u Grčkoj i Italiji, te da možete da uštedite i 25 evra po rezervoaru ako napravite dobar plan.

Baš kao što morate da napravite i računicu da li vam se više isplati da nosite sa sobom evre ili ćete sve što možete u inostranstvu plaćati kreditnim karticama.

Kako izbeći gužve na putu i granicama

Svi koji su putovali kolima tokom uskršnjih praznika, dobro znaju na kakav sve haos zbog gužvi mogu da nalete na putevima, naplatnim rampama, a posebno na granicama. Zato je neophodno dobro se informisati, ali i planirati tako da se izbegne vreme kada se očekuju najveće gužve. To će sigurno biti petak popodne kada će već mnogi krenuti ka svojim destinacijama, kao i utorak popodne i predveče kada se očekuje povratak kućama.

Da li su gužve na granicama možete da proverite na nekoliko načina: preko sajta AMSS možete da pratite uživo stanje na graničnim prelazima, ali je problem što snima samo naše, ali ne i sa druge strane granice gde su često čepovi.

Ipak, iskusni putnici savetuju da se tokom praznika obavezno izbegavaju glavni granični prelazi gde je to moguće, i koriste oni manji na kojima je tradicionalno uvek manje automobila i brže se prođe.

Cene benzina

Austrija 1,59

Bugarska 1,30

Hrvatska 1,54

Grčka 1,90

Mađarska 1,57

Italija 1,86

Slovenija 1,37

Turska 0,99

S. Makedonija 1,32

Srbija 1,51

Crna Gora 1,58

NAPOMENA: cena litra u evrima

Putarine u Srbiji

Beograd – Preševo 1.690

Beograd – Niš 1.020

Beograd – Dimitrovgrad 1.490

Preševo – Dimitrovgrad 1.180

Beograd – Šid 480

Beograd – Novi Sad 270

Beograd – Subotica 720

Beograd – Preljina 530

NAPOMENA: Cene putarina u jednom pravcu

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare