PREMINUO KOMPOZITOR I DŽEZ MUZIČAR MIRKO ŠOUC: Stvorio je jednu od omiljenih dečijih pesama svih vremena 

Srpski kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini. Ostavio je dubok trag kao autor i izvođač na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, a njegovo je delo i jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dečijih pesama na ovim prostorima „Zakleo se bumbar“, prenosi RTS.

Mirko Šouc rođen je 29. juna 1933. godine u Zemunu. Već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup.

Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, na teoretskom odseku sa klavirom kao glavnim predmetom u klasi prof. Milice Marijanović i Marka Tajčevića.

Mirko Šouc je muzičar koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled, popularnost i obeležio ceo jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog veka.

Jedan je od začetnika, najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cenjen kao virtuoz na džez harmonici.

Ansambl Mirka Šouca je realizovao na stotine koncerata i trajnih snimaka za potrebe RTS-a, gde je Mirko Šouc proveo ceo svoj radni vek.

Veliki deo stvaralaštva posvetio je dečjoj muzici, a pesma Zakleo se bumbar je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dečijih pesama na ovim prostorima.

Autor je preko 200 naslova različitih žanrova (džez, dečija, zabavna i muzika u duhu starogradskih pesama).

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, najprestižnijim nagradama: Nagrada za životno delo Internacionalnog džez festivala NIŠVIL, Orden rada sa zlatnim vencem, Nagrada Udruženja kompozitora za životno delo, Zlatni ključ (nagrada za trajni doprinos dečijem stvaralaštvu), Povelja udruženja džez muzičara, Zlatni mikrofon (nagrada Radio Beograda), nagrada „Car Konstantin“.

Među prvim je dobitnicima nacionalne penzije, koja se dodeljuje kao priznanje umetnicima koji su svojim stvaralaštvom dali vrhunski doprinos srpskoj kulturi.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare