Crvena zvezda je prvi tim u Ligi šampiona!

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su TSC iz Bačke Topole rezultatom 4:1 i osvojili šestu uzastopnu titulu šampiona Srbije. Međutim, ona sada ima mnogo veću težinu nego u prethodnim sezonama.

Osim što su osvojili 34. titulu šampiona države, crveno-beli su obezbedili direktan plasman u Ligu šampiona i od naredne sezone će ponovo biti članovi elite, po treći put od kad takmičenje nosi ovo ime i grupni format.

Takođe, jedna veoma zanimljiva činjenica čini Crvenu zvezdu posebnom i to na nivou čitave Evrope. Beogradska ekipa je postala prvi zvanični učesnik Lige šampiona za sezonu 2023/24. Još uvek nije poznato u kom će se šeširu naći na žrebu, a kola koja su pred nama u ostalim evropskim prvenstvima doneće imena potencijalnih protivnika.

Koliko je Crvena zvezda ove sezone bila dominantna u Superligi Srbije govori i činjenica da je druga ekipa na celom Starom kontinentu koja je postala prvak svoje države. Jedini tim koji je uspeo da je preduhitri u tome je slovenačka Olimpija iz Ljubljane koja je to uradila prošle nedelje. 

Naravno, Slovenija ima daleko slabiji koeficijent od Srbije, pa će predstavnik ove zemlje put do Lige šampiona tražiti kroz kvalifikacije.

Podsećamo, ovo je treći put da će crveno-beli igrati u najelitnijem evropskom takmičenju, posle tri godine pauze.

Debitantska sezona bila je 2018/19 kada je četa tadašnjeg trenera Vladana Milojevića prešla trnovit put pored Spartaksa, Suduve, Trnave i Salzburga kako bi se domogla sna. Potom je i u grupnoj fazi svima pokazala koliko je veliki klub i u grupi sa Liverpulom, PSŽ-om i Napolijem osvojila četiri boda, uz istorijsku pobedu protiv Redsa na Marakani rezultatom 2:0.

Zvezda je ovaj poduhvat ponovila i naredne sezone, kada je ponovo zaigrala među 32 najbolje ekipe u Evropi i sve do poslednjeg kola se borila da „prezimi“ u Evropi.

Tada je zauzela poslednju poziciju u grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom, ali je grčkm predstavniku pokazala zube i sa 3:1 slavila u Beogradu.

Ekipa iz Ljutice Bogdana je na najbolji mogući način iskoristila ovu istorijsku sezonu za srpski fudbal i omoguila sebi da ima celo leto pred sobom da napravi ekipu koja će biti tvrd orah za najveće ekipe na svetu.

Ostaje samo nedoumica ko će biti taj koji će sastavljati tim za Ligu šampiona. Da li će trenutni šef stručnog štaba Miloš Milojević u preostalim utakmicama uspeti da se učvrsti na klupi šampiona ili će na njegovo mesto doći Barak Bahar, trener Makabija iz Haife koji se nameće kao ozbiljan kandidat za klupu crveno-belih.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare