TEROR, UBISTVA I MUČENJA: Optužnica protiv El Čapovih sinova otkrila njihovu STRAVIČNU SUROVOST, neprijatelje bacali TIGROVIMA

Američki sekretarijat za pravosuđe optužio je u petak 28 članova moćnog meksičkog kartela Sinaloa, uključujući sinove ozloglašenog narkobosa Hoakina Guzmana, poznatog pod nadimkom „El Čapo“. Optužnice su rezultat obimne istrage o krijumčarenju fentanila.

Optužnice terete tri Guzmanova sina – Ovidija Guzmana Lopeza, Hesusa Alfreda Guzmana Salazara i Ivana Arčivalda Guzmana Salazara – koji su poznati kao „Čapitos“, odnosno „Mali Čapoi“, a stekli su reputaciju nasilnije i agresivnije frakcije kartela.

Od njih, samo je Guzman Lopez, zvani „Miš“ u pritvoru u Meksiku. On je uhapšen u januaru u glavnom gradu Sinaloe, Kulijakanu, a američka vlada čeka na njegovo izručenje

Trgovina drogom je obezbedila novac za Los Čapitose, kako sebe nazivaju sinovi „El Čapa“ Guzmana, a ubistva, haos i mučenja su ih održali na vlasti. A oni koji bi se usudili d aim izađu na crtu, često bi završavali, mrtvi ili živi, kao hrana tigrovima.

Nedavno objavljena optužnica tereti 28 članova i vođa kartela Sinaloa da su vodili „najveći, najjači i najunosniju operaciju trgovine fentanilom na svetu.” Takođe otkriva da sadističko nasilje braće i sestara i njihovih pristalica nije imalo granica, što je dobro poznato upućenima i stručnjacima.

„Oni su šefovi, a nasilje koje čine je užasno“, rekao je jedan izvor za The Post. „Čini se da se ništa ne može učiniti da se to zaustavi.

Prema optužnici, ranč Navolato, Sinaloa, čiji je vlasnik Ivan (39), bio je mesto gde su rivalski trgovci, nekooperativni pripadnici zakona i neverni članovi kartela odvođeni na ispitivanja koja su se pretvarala u horor filmove.

Mučenja su uključivala gušenje vodom i strujni udar, koje su sprovodili „ninji“ kartela Sinaloa, „posebno nasilna grupa ubica, obučenih za „borbe u gradu i gađanje iz snajpera“, navodi se u optužnici.

Međutim, kada su žrtve odale tražene informacije, one su postale beskorisne i puštene niz vodu.

Srećnici su bili upucani i brzo su umrli. Manje srećni su, prema optužnici, bili hrana za tigrove, koje su Ivan i Alfredo (36) držali kao kućne ljubimce.

Jedan od ninja, kako se navodi u optužnici, vadičepom je istrgao mišić meksičkom federalnom policajcu, a zatim mu je „sipao vrući čili u otvorene rane i nos“.

Nakon toga, Ivan je navodno ubio policajca.

Poruka koja se širila izvan ranča bila je da Čapitovi ubijaju nekažnjeno.

„Možete prošetati ulicom u Sinaloi i na ulici videti crne torbe sa telima“, rekao je izvor.

„Ujutro idete u školu sa sinom, oboje vidite te torbe i znate da su u njima tela. Niko ništa ne govori. Svi znaju šta misle. Poruka koju te torbe šalju je: „Nemojte nam praviti probleme ili će vam se ovo dogoditi“.

Kroz proces nazvan „čišćenje“, kako je opisano u optužnici, Los Čapitos i njihovi ninji bi uneli nasilje u delove Meksika u kojima su želeli da preuzmu kontrolu nad trgovinom drogom.

Suparnički trgovci drogom i vladini zvaničnici, navodi se u optužnici, „bili bi kidnapovani, mučeni i ubijeni“.

Ali i obični građani su takođe bili žrtve.

Prema priči Šona Pena u Rolling Stoneu, Ivan Guzman Salazar se „smatra naslednikom kartela Sinaloa“.

Don Vinslou, pisac romana koji je pisao dobro istražen roman-fikciju o kartelima, rekao je za Post da Sinaloa nudi ugovore koje je opisao kao „plato o plumo — srebro ili olovo“.

Kako je Vinslou objasnio, kada je kartelu potrebna saradnja lokalnog stanovništva, često kao mula, oni nude izbor, ali ne daju mnogo vremena za razmišljanje.

„Kažete da i dobijate mnogo novca; kažete ne i oni će vas ubiti, a možda će vam ubiti porodicu“, rekao je autor „ Grada snova“.

„Ubiće vaše dete pred vama. Ako posle toga ne kažete da, oni će vas ubiti. Zatim odlaze do sledećeg i pitaju: „Jeste li videli Filipa i njegovog sina u blizini?“

Osoba kojoj su se obratili ne želi da bude sledeća, tako da obično pristaje na sve što se traži.

I dok su braća Guzman prma optužnici brutalni, meksički novinar Hoze Reveles ih je takođe opisao kao „ hvalisave, glasne i veoma indiskretne“, pošto su navodno pokazivali svoje sjajne kriminalne živote na društvenim mrežama .

Što se tiče redosleda braće i sestara, za Ivana se kaže da je El Čapov miljenik i da je od malih nogu negovan za trgovinu drogom. Šon Pen je, opisujući svoju tajnu posetu 2015. kada je intervjisao El Čapa za Rolling Stone rekao da se Ivan „smatra naslednikom kartela Sinaloa“.

Ovidio, 33, navodno je najmanje uspešan od dece u porodičnom poslu. Njegova glamurozna devojka, međutim, pripada kartelu: Adrijana Meza Tores je ćerka pokojnog Raula Meze Ontiverosa, pripadnika stare garde kartela Sinaloa.

A koliko njihova vojska može biti nasilna postalo je očigledno kada je Ovidio — koji je trenutno u zatvoru u Meksiku, i bori se protiv ekstradicije u SAD — uhapšen u januaru. To je dovelo do 29 smrtnih slučajeva. Članovi kartela blokirali su ulice, palili vozila i navodno čak pucali na lokalni aerodrom.

„Šverceri drogom su tada izašli su na ulice i stavili grad Kulijakan pod opsadu“, rekao je Bejt. „To je moć Čapitosa.“

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare