OTVORENI BALKAN ČUVA MIR U REGIONU: Nova politika je trgovinska razmena i povezivanje, a ne politika podela i razmirica

Balkanske ideje koje su ponikle sa Balkana bile su plodonosne za narode koji žive na ovom prostoru. Ideja stvaranja jedinstvenog privrednog prostora Balkana sa ciljem da se Balkan odbrani od uticaja koji dolaze spolja, daje rezultate, konstatuje politički analitičar Srđan Barac.

“Otvoreni Balkan” – Vizionarski potez predsednika Aeksandra Vučića

U Novom Sadu, oktobra 2019. godine otpočeo je proces stvaranja inicijative „Otvoreni Balkan“. Četiri ključna principa inicijative su slobodno kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala. Na ovim principima zasniva se i Evropska unija.

Pokretanje jedne ovako smele ideje od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame bio je vizionarski potez koji je stvorio potpuno novu perspektivu za region. Da to nije samo ideja govore i brojke. Trgovinska razmena svake godine raste.

Izvoz u BiH veći je nego u Rusku Federaciju i SAD zajedno

Sa Albanijom je samo u 2022. godini porasla za više od 37 miliona evra, a sa Severnom Makedonijom za preko 231 milion evra. Još važnije je kada posmatramo odnos izvoza i uvoza sa ove dve države. Izvezli smo 1 milijardu 129 miliona evra, dok smo uvezli 550 miliona evra. Interesantni su i podaci trgovinske razmene sa državama za koje se očekuje da postanu deo inicijative „Otvoreni Balkan“, a to su Bosna i Hercegovina sa kojom je trgovinska razmena porasla samo u 2022. godini za oko 788 miliona evra, gde je izvoz bio 2 milijarde i 59 miliona evra, dok je uvoz bio 1 milijardu i 218 miliona evra i trgovinska razmena sa Crnom Gorom koja je napravila rast u 2022. godini od 347,5 miliona evra gde je izvoz bio 1 milijardu i 120 miliona evra, a uvoz 180,6 miliona evra.

Ovi podaci nam govore da je upravo ogroman potencijal privredne saradnje u regionu. Poređenja radi, izvoz u Bosnu i Hercegovinu veći je nego u Rusku Federaciju (1 milijarda 139 miliona evra) i SAD (514 miliona evra) zajedno. Potencijal za rast i razvoj regiona leži u međusobnoj saradnji. Kroz saradnju stvaraju se snažni mehanizmi za očuvanje mira koji se trenutno nalazi na staklenim nogama u celom svetu. Geopolitička pomeranja stvaraju ogromne potrese i potreban je ogroman napor naročito sada da se stvaraju mehanizmi koji će učvrstiti mir i stvoriti dugotrajnu stabilnost. Pozicija našeg regiona je takva da se osećaju i najmanji pokreti na globalnom nivou, a kamoli ovakvi potresi kakvi se dešavaju danas.

Srbija, kao regionalni privredni i finansijski centar, stožer mira i stabilnosti

Nije iznenađenje da je baš Novi Sad odabran za mesto gde će inicijativa početi svoj život, ako se zna koliko poverenje predsednika uživa tadašnji gradonačelnik Novog Sada, a sadašnji ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Miloš Vučević. U reginu se danas rađaju novi lideri i rađaju se nove politike, jer to traže građani našeg regiona. Nova politika je trgovinska razmena i povezivanje, a ne politika podela i razmirica. Samo ujedinjeni kao region možemo prevazići ove globalne potrese. Za takvu politiku potrebni su nam političari koji imaju dovoljno znanja, umeća, hrabrosti, ali i strpljenja da se izbore sa izazovima koji nesumnjivo hitaju ka nama. Srbija je regionalni privredni i finansijski centar i upravo takva uloga nas obavezuje da budemo stožer mira i stabilnosti, prenosi Kurir.

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare