RAZLIČITE TEHNIKE FARBANJA USKRŠNJIH JAJA: Evo kako je Vranjanka vera to uradila ZBOG UNUKA 

Vranjske domaćice i ove godine ne odustaju od posebnih tehnika ukrašavanja uskršnjih jaja.

„Mislila sam da ove godine ofarbam jaja klasičnim bojama, naravno u crvenu, plavu, ljubičastu i da ne radim ‘dekupaž tehniku’ kao do sada. Uglavnom sam ranijih godina kupovala bela jaja i cvetne salvete kako bih ih ovom tehnikom ukrasila. Ove godine je uoči praznika komad belih jaja u Vranju 25, a obična su od 18 do 20 dinara „, priča Vranjanka Vera Stošić.

Kako su se bela jaja prodala na pijaci u trenutku kad je pazarila, odlučila je da ofarba obična jaja.

„Bila sam zadovoljna kako su ispala, nije da nisam, ali sam ipak i na tako ofarbana jaja odlučila da primenim ‘dekupaž’, zbog unuka. Najradosnijem hriščanskom prazniku Vaskrsu i svim običajima najviše se raduju deca. Sve što je neobično njih posebno raduje“, objašnjava Vera.

Za nju je ovo bilo ipak novo iskustvo u primeni ove tehnike, jer su jaja već bila ofarbana.

„Sa velikm zadovoljstvom sam ukrasila već ofarbana jaja. I verujte ovo je bio pun pogodak, a posao nije dugo trajao. Praznična trpeza biće upotpunjena ovako neobično ukrašenim jajima“, napominje ona.

Vera je podsetila šta podrazumeva „dekupaž tehnika“.

Po tradiciji prvo se farbaju crvena jaja, a prvo je „čuvarkuća“.

„Kod ‘dekupaža’ ništa nije komplikovano, iseckane ukrase sa cvetnih salveta, ili salveta sa bilo kakvim šarama, belancetom uz četkicu zalepite na kuvano jaje i premazujete po površini. Pre toga i samo jaje premazujete belancetom“, napominje ova Vranjanka i svima čestita praznik:

Hristos Vaskrse!

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare